Šumaheru bušili rupe u lobanji, ljekarima zabranjeni mobilni, borba za život neizvjesna

Šumaher je na skijanju u Francuskoj udario glavom o stijenu, a nije mu pomoglo ni što je nosio zaštitu, jer su uslijedile ozbiljne povrede.

U društvu 14-godišnjeg sina, odlučio je da mimo glavne staze oproba svoje vještine u skijalištu Meribel, a onda se desio kobni pad.

Ni kaciga nije dovoljno ublažila udarac o stijenu, pa je hitno, helikopterom, prebačen u obližnu bolnicu Mutje, a zatim transportovan u univerzitetsku bolnicu u Grenobl.

I pored toga što mu vitalne funkcije mozga nisu oštećene, stanje je i dalje kritično, rekli su i pred ponoć doktori, i na konferenciji za medije koja se održala u 11 časova u ponedjeljak po srednjeevropskom vremenu.

Sedmostruki šampion Formule 1 je hitno operisan, a ispostavilo se da ono što je javio Bild, da je Šumaher tokom noći po drugi put bio na hirurškom stolu, nije tačna.

“Ljekari su morali da mu buše lobanju na nekoliko mjesta, kako bi oslobodili mozak velikog pritiska (usljed izlivanja krvi)”, piše Bild o detaljima operacije.

Kako javljaju njemački mediji, čitava bolnica u Grenoblu je “pod opsadnim stanjem”, pristiglo je nekoliko desetina novinara, a uprava je zabranila doktorima i medicinskim sestrama da koriste mobilne telefone, kako neka informacija ne bi iscurela u javnost prije zvanično obraćanja predstavnicima štampe.

Doktori su, međutim, u ponedjeljak saopštili da je “Šumaher u indukovanoj (vještački izazvanoj) komi”, jer je “u kritičnom stanju”, te da je “doživio tešku povredu glave, uz izlivanje krvi koje je uzrokovalo otok između mozga i lobanje”.

Oni su istakli da po dolasku u Univerzitetsku bolnicu u Grenoblu, slavni vozač nije mogao da odgovara na pitanja, da je djelovao zbunjeno i uzbuđeno, a da je primarni cilj medicinskog tima koji brine o njemu da omogući nesmetan protok krvi kroz mozak.

“Ovakve nesreće se često dešavaju na skijanju, a da nije imao kacigu – na mjestu bi bio mrtav”, rekao je doktor Žan-Fransoa Pajen okupljenim novinarima, dodavši da za sada nisu planirani novi hirurški zahvati.

“Šumaher se bori za život. Ne znamo kako će se ovo okončati, situacija je izuzetno ozbiljna. Rano je za prognoze”, dodao je Pajen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.