Sedam stvari na koje nikad ne smete da prisiljavate dete: Posle ovog teksta, biće vam sve jasno

Verovatno nema roditelja koji nije smatrao da će biti pravedan, uvek donositi ispravne odluke, biti beskrajno strpljiv, ali da će istovremeno dete odgajati dosledno, odlučno, ali sa puno razumevanja. U idealnom životu, ovaj scenario često je teško izvodljiv.

U stvarnom životu i roditelji greše, gube živce, viču, a ponekad i donose pogrešne odluke. Da biste uspeli bar malo sebi da olakšate zahtevnu roditeljsku ulogu, pogledajte ovu listu stvari na koje ne bi smeli da prisiljavate svoju decu.

1. Da jede ako kaže da nije gladno

Lekari savetuju tri velika obroka dnevno i pet manjih, međutim treba imati na umu da je svako dete drugačije. Uostalom, naša tela upozoravaju kada moramo da jedemo i pijemo. Razmislite da li ste ikada videli dete koje neće glasno dati do znanja da je gladno.

2. Da bude nešto što nije

Ako je vaše dete stidljivo, priglite tu njegovu osobinu, a nemoj da pokušavate da je menjate. Ne terajte ga da se druži sa decom, ako želi da se igra samo sa jednim najboljim prijateljem. Isto važi i za glasnu decu.

3. Da se izvinjava ako ne zna šta je bilo loše u njegovom ponašanju

Često ćete na igralištu čuti roditelje kako naređuju deci da se izvinjavaju zbog raznih situacija. Deca će se izviniti, ali ne znaju zašto su to učinili. Dakle, prvo što trba da uradite jeste da im objasnite zašto je važno da se izvine i zašto su pogrešili.

4. Da maše svakom ko mu se obrati na ulici

Pravilo ‘ne pričaj sa strancima’ trebalo bi da vredi uvek kako bi decu zaštitila od onih koji nemaju dobre namere.

5. Da spava u svom, odvojenom krevetu ako to ne želi

Ovde svaki roditelj ima već formirano mišljenje, ali oni malo liberalniji će se složiti da decu ne treba prisiljavati na korake na koje nisu spremni. Neka dete samo odluči kad je spremno za odvajanje i spavanje u vlastitom krevetu i sobi.

6. Da mu uvedete dijetu, u slučaju da je dete gojazno

Iako ima dece koji bi trebalo da izgube višak kilograma, ali to ne znači da morate da im uvodite rigoroznu dijetu. Donesite ispravnije odluke tako što ćete kupovati zdravije namirnice, a ne sokove i slatkiše. U tom slučaju, dijeta im neće biti potrebna.

7. Da ga terate da radi nešto u čemu nije dobro

Ne ohrabrujemo vas da vaspitavate dete koje će lako odustati, ali ako vaše dete na primer posle nekoliko meseci treniranja fudbala nije savladalo osnovne veštine sporta, krajnje je vreme da ga prebacite na neku drugu aktivnost, koju će ono samo izabrati. Kada rade nešto u čemu su dobri, to je najbolji put ka izgrađenom samopouzdanju.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.