Sedma runda dijaloga Beograda i Prištine

Predstavnica za medije Maja Kocijančič, rekla je novinarima u Briselu da “napori idu u pravcu napretka u dijalogu”.

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić razgovara u srijedu u Briselu sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem, u okviru sedme runde dijaloga Beograda i Prištine o rješavanju problema na Kosovu.

Predstavnica za medije Eštonove, Maja Kocijančič, rekla je novinarima u Briselu da “napori idu u pravcu napretka u dijalogu”, podsjetivši da je visoka predstavnica EU prošle sedmice posjetila Beograd i Prištinu zbog konsultacija sa političkim liderima.

Izvještaj o napretku

Iako se ranije moglo čuti da je ova runda prelomna za ishod dijaloga zbog aprilskog roka u kome Evropska komisija treba da sastavi izvještaj o napretku u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, izvori Tanjuga u Briselu sad kažu da će tokom sljedećih sedmica vjerovatno biti novih rundi.

“Ukoliko sutra ne dođe do dogovora, još ima vremena za nastavak dijaloga”, rekao je funkcioner Komisije, koji je želio ostati anoniman.

On je podsjetio da se ministri vanjskih poslova zemalja članica, koji na osnovu izvještaja Komisije trebaju odlučiti da li Srbija može da računa da će joj u junu biti otvoreni pregovori o pridruživanju EU, sastaju u Luksemburgu tek 22. aprila.

“To je ujedno i posljednji mogući rok za pozitivan izvještaj”, rekao je ovaj funkcioner.

Pozitivni zaključci

Implementacija kratkoročnih prioriteta koje je Evropska unija postavila Kosovu je važna, ali dogovor između Prištine i Beograda ostaje ključni faktor daljih integracija Kosova u Evropsku uniju, poručio je evropski komesar za proširenje Štefan File tokom sastanaka sa najvišim zvaničnicima u Prištini.

“Naredni dani i sedmice bit će ključni za odnos Evropske unije sa Kosovom. Sutrašnji mogući sporazum sa Beogradom i implementacija sporazuma na terenu trebaju otvoriti put pozitivnim zaključcima Vijeća o pregovorima za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, rekao je File.

Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi kaže da  će na sastanku u Briselu u srijedu premijer Kosova Hashim Thaçi prenijeti konstruktivan stav kosovske Vlade.

“U ime Vlade Kosova, ja sam izrazio spremnost naše Vlade da sutra budemo konstruktivni u dijalogu između Kosova i Srbije, te da premijer Kosova ode sa namjerom da se postigne dogovor između država, sa dobrim namjerama da vlada  mir i stabilnost među našim državama”, rekao je Kuçi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.