Sektor ugostiteljstva ima najveće gubitke zbog pandemije, mnogi su pred bankrotom

Procene su da je sektor ugostiteljstva na Kosovu pretrpeo najveće gubitke od 13. marta ove godine, kada su mere za sprečavanje širenja koronavirusa počele da se primenjuju, prenosi Koha.

Kako navodi ovaj medij, najugroženiji u ovom sektoru su restorani, hoteli, barovi, noćni klubovi, dvorane za svadbe, jer nemaju alterrnativan način poslovanja.

Čak i sada, nakon ublažavanja restriktivnih mera, jedini dozvoljeni oblik aktivnosti u toj oblasti je dostava hrane.

Nevladine organizacije na Kosovu procenjuju da su gubici evidentni ne samo u tom sketoru, već i u drugim oblastima povezanim sa sektorom ugostiteljstva.

Izvršni direktor Instituta za ekonomiju slobodnog tržišta Besa Zogaj-Gaši, u razgovoru za RSE, kaže da su anketirali preduzeća i da se 2,3 odsto izjasnilo da je uspelo da razvije posao dostave hrane, dok je većina navela da je tokom meseci pandemije njihov mesečni promet pao za 100 procenata.

“Ako uporedimo prosečni mesečni promet u prošloj godini, oko 16,1 oodsto ispitanika izjavilo je da ima prosečan mesečni promet od 10.000 do 15.000 evra, dok je 13,8 odsto reklo da zarađuje između 15.000 i 20.000 evra. Sadašnji rezultati istraživanja pokazuju da je 67,3 odsto ispitanika izjavilo da im se promet smanjio za 100 odsto”, rekao je Zogaj-Gaši.

Kafeterija Babel Kafe u centru Prištine, koja je pre pandemije imala deset zaposlenih, takođe se suočila sa takvom situacijom.

Vlasnik kafeterije Špat Hašani, ranije je za RSE rekao da se mesečni gubici mere hiljadama evra.

“Šteta je ogromna jer svakodnevnim prometom pokrivamo komunalije, radnike i sve druge troškove. Rezerve su vrlo male. Nedavno smo renovirali bar. Pokušavamo da preživimo“, rekao je Hašani.

Prema rečima Zogaj-Gašija, većina preduzeća posluje u iznajmljenim objektima, što predstavlja dodatni problem zbog nemogućnosti plaćanja.

Rezultati istraživanja su pokazali da će 75,9 procenata anketiranih preduzeća u sektoru ugostiteljstva na Kosovu bankrotirati ukoliko se epidemiološka situacija znatno ne popravi, a preduzete mere, posebno držanje socijalne distance, budu na snazi i u narednim mesecima ove godine.

Kako bi se to izbeglo, Udruženje ugostitelja zatražilo je pomoć od Vlade Kosova.

Predsednik udruženja Veton Zuka rekao je bi kosovska vlada trebalo da pronađe olakšice u vidu bankarskih kredita, kako bi se oporavio ovaj sektor.

Ukazao je i da će u narednoj fazi ublažavanja mera ovaj sektor raditi sa pola kapacieta zbog obaveze dodatno razmaknutih stolova.

“Zahtevi ugostitelja su da se pronađe način za olakšice prilikom zakupa poslovnog prostora i plaćanja kredita bankama”, rekao je Zuka.

Vlada Kosova je preko hitnog fiskalnog paketa za privatni sektor isplatila zaposlene u preduzećima koja nisu radila zbog mera protiv pandemije.

Trenutno je u pripremi širi paket mera za ekonomski oporavak koji predivđa pomoć za preduzeća kroz povoljne kredite sa niskom kamatnom stopom.

U sektoru ugostiteljstva na Kosovu zaposleno je oko 14.000 radnika u 3.683 preduzeća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.