Šetnja umanjuje rizik od pojave kamena u bubregu

Četiri sata nedjeljno bavljenja nekom od ovih aktivnosti, dovoljni su da za trećinu smanje rizik od pojave kamena u bubregu, a studija je pokazala i da malo fizičke aktivnosti može dosta da pomogne kada je riječ o ovom zdravstvenom problemu. 
 
Neke od prethodnih studija pokazale su da je rizik od pojave kamena u bubregu gotovo dva puta veći kod gojaznih ljudi. Ovaj zdravstveni problem može biti izuzetno bolan, a u nekim slučajevima zahtijeva i hiruršku intervenciju. 
  
Međutim, istraživači sa Vašingtonske medicinske škole pokazali su da i lagana fizička aktivnost može da spriječi da do toga dođe. Stručnjaci preporučuju tri sata hodanja, četiri sata bavljenja baštovanstvom ili sat vremena trčanja na nedjeljnom nivou. 
  
Istraživački tim takođe je otkrio i da dnevni unos više od 2.200 kalorija povećava rizik od pojave kamena u bubregu za čak 42 odsto! 
  
Naučnici su sakupili informacije koje se tiču ishrane, unosa kalorija i fizičke aktivnosti 84.225 žena. 
  
“Čak i vrlo skromna fizička aktivnost umanjuje rizik od pojave kamena u bubregu – to ne mora da bude nikakav maraton i intenzitet vježbi uopšte nije važan”, rekao je dr. Matthew Sorensen. 
  
“Svijest o unosu kalorija i o tome da je normalna tjelesna težina, kao i fizička aktivnost važna za cjelokupno zdravlje, takođe čuva i bubrege od formiranja kamena”, objasnio je dr. Sorensen. 
  
Iako je istraživanje sprovedeno samo na ženama, stručnjaci smatraju da vježbanje ima isti efekat i na zdravlje muškaraca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.