Izvještaj Eštonove šokirao Prištinu

Sadržaj izvještaja posrednice u razgovorima Beograda i Prištine je šokirao zvaničnu Prištinu, a prema pisanju dnevnika Koha ditore, evopska zvaničnica je u izvještaj uključila i neistine.

Motiv za takav izvještaj, kako piše list, je bilo opredjelenje da Srbija po svaku cijenu dobije datum početka pregovora. Neimenovani zvaničnik Vlade Kosova je naveo da nije onako kako je opisano u izvještaju.

On je rekao da ne zna da li je trebalo po svaku cijenu da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU, ali da je izvještaj bacanje prašine u oči.

Dnevnik je pokušao da dobije izjave zvaničnika Kosova koji su bili direktno uključeni u razgovore, ali ni Blerim Shala, koji je koordinator ekipe za pregovore a ni Edita Tahiri nisu odgovarali na telefonske pozive.

Dnevnik Tribuna piše da kao što se očekivalo, Kosovo nije dobilo nikakvu “nagradu”. Ešton je 16. decembra vladama članica EU dostavila izvještaj o Srbiji u kojem naglašava da vlasti u Beogradu zaslužuju da u januaru počnu pregovore o članstvu u EU, jer su ispunile sve uslove, posebno kad je riječ o primjeni aprilskog sporazuma o sređivanju odnosa s Prištinom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.