Silovanje u filmu bilo stvarno: Glumica godinama bila bijesna i ponižena

Italijanski reditelj i scenarista Bernardo Bertoluči (Bertolucci) preminuo je jučer u 78. godini u Rimu.

Režirao je mnoge filmove, a među njima i “Posljednji tango u Parizu”. Jednom prilikom priznao je da je scena gdje tada 48-godišnji Marlon Brando siluje 19-godišnju Mariju Šnajder (Maria Schneider) stvarno.

– Nisam želio da Marija odglumi poniženje i bijes. Htio sam da osjeća taj bijes i poniženje. Nikada se više nismo vidjeli, mrzila me cijeli svoj život – ispričao je on.

Kako je rekao, Marlon i on doručkovali su na podu stana u kojem su snimali i oboje su htjeli to napraviti.

– Na neki način, bio sam grozan prema Mariji jer joj nisam rekao šta će se dogoditi – rekao je Bertoluči, koji ipak nije žalio zbog te odluke.

Iako je tek 2013. Bernardo priznao što je učinio, Šnajder je o tome progovorila pet godina prije njega, ali joj niko nije vjerovao, sve dok reditelj nije potvrdio. Kako je svojevremeno rekla, osjećala se kao da su ju silovali i reditelj i glumac.

– Marlon mi je rekao: “Ne brini, to je samo film.” Tokom te scene moje suze su bile stvarne – izjavila je Marija te nastavila:

”Marlon me nije tješio niti mi se izvinio. Srećom, scenu nismo ponavljali.”

Prije sedam godina Marija je preminula od raka, a tada je Bernardo izjavio da se osjeća “kao da joj je uzeo mladost”.

Šnajder nije ništa učinila po pitanju silovanja, ali je nekoliko godina nakon shvatila da je trebala nazvati advokata ili agenta jer ju niko nije trebao siliti na takve stvari. Glumica, nakon toga, nikada nije snimala provokativne scene.

Mnogi slavni su osudili i Marlona i Bernarda.

– Nikada neću gledati na ovaj film, Bertolučija ili Branda na isti način. Ovo je odvratno, bijesan sam – rekao je glumac Kris Evans (Chris).

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana