„Siminim četnicima“ 73 godine zatvora

Tužilac je kazao da su osuđeni pokazali potpuno odsustvo ljudskosti

Zbog zločina protiv civilnog stanovništva u Zvorniku tokom 1992. i 1993. godine Viši sud u Beogradu osudio je danas pripadnika paravojne formacije “Simini četnici” na ukupnu kaznu zatvora od 73 godine.

Za sedmoricu pripadnika “Siminih četnika” sud je dodijelio zatvorske kazne u trajanju od dvije do 20 godina.

Damir Bogdanović osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine, Zoran Stojanović na 20, Tomislav Gavrić 10, Đorđe Šević pet, Zoran Alić 10, Zoran Đurđević 20 i Dragana Đekić na pet godina.

U završnoj riječi zamjenik tužioca je naveo da je ta kazna tražena zato što su optuženi učestvovali u ubistvu 28 civila – jedne osobe u Skočiću, a njih 27 na mjestu zvanom Hamzići u Šetićima “pri čemu su pokazali potpuno odsustvo ljudskosti”.

“Precizirana izmijenjena optužnica Tužilaštva od 25. decembra prošle godine tereti za ratne zločine protiv civila pripadnike paravojne grupe od oko 20 naoružanih ljudi kojom je komandovao Sima Bogdanović zvani “Sima četnik”, a koji je preminuo u pritvoru tokom suđenja”, prenose beogradski mediji.

Prema optužnici, zločinci su u mjestu zvanom Hamzići ubili trudnu ženu sa djetetom od dvije godine u naručju. Također, terete se da su “ubili sedmoro djece starih dvije, četiri, pet, sedam, deset i dvoje po 13 godina”.

“Optuženi se terete i da su silovali prije ubistva Zlatiju Ribić (13) kao i da su “dijete koje se nalazilo u redu za likvidaciju, a koje je tražilo svoju majku, odveli do jame, gađali nožem, pucali u njega i zatim ga bezdušno bacili na ubijena lica”, prenose mediji u Beogradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.