Sirija postala nova Bosna, 350 hiljada siročadi i 10 miliona gladnih

Predsjednik humanitarne organizacije IHH Bulent Yildirim na predstavljanju izvještaja naslovljenom “Treća godina sirijske krize” izjavio je da se u Siriji ponavlja bosanski scenario istakavši kako se trenutno u toj ratom pogođenoj zemlji nalazi oko 350 hiljada siročadi i 10 miliona gladnih.

“U Siriji se trenutno nalazi oko 350 hiljada siročadi, 10 miliona osoba je gladno, dok je 4,5 miliona osoba u izbjeglištvu. U Siriji se ponavlja nova humanitarna katastrofa kao nekada u Bosni gdje je bilo više od miliona protjeranih i 100 hiljada ubijenih”, kazao je Yildirim.

Također, podsjetio je i na podatke Ujedinjenih naroda koji su saopćili da je u toku rata u Siriji ubijeno oko 1.700 djece ispod 10 godina starosne dobi.

“Međutim, ta brojka je i mnogo veća, jer mnoge porodice nisu prijavile smrt svoje djece i rođaka. Zato je teško utvrditi tačan broj ubijenih. Mnoga tijela nikada nisu ni pronađena, jer su ostala na strani sirijskoj režima i zato je broj ubijenih znatno veći”, rekao je Yildirim.

Istakao je da je organizacija IHH do sada zajedno sa drugim međunarodnim organizacijama pomagala sirijskom narodu.

“Mi smo do sada pružali pomoć u hrani, lijekovima, dekama, i drugim potrepštinama. Naš cilj je bio da dostavimo hiljadu kamiona humanitarne pomoći i to smo ostvarili. Sada gradimo naselja za siročad. Ali očekujemo da se cijeli svijet uključi u akciju pomoći”, kazao je čelnik IHH-a.

Naglasio je da su napravili pekare u kojima se dnevno napravi nekoliko stotina hiljada komada hljeba za sirijski narod.

“U jednoj pekari se može napraviti 58 hiljada hljebova dok dnevno napravimo 350 hiljada hljebova koje šaljemo u razne dijelove Sirije kako bi pomogli tamošnjem narodu. Taj broj ćemo povećati na 500 hiljada hljebova na dnevnoj bazi”, istakao je Yildirim.

Na kraju je uputio poziv svima u svijetu da se uključe aktivno kako bi se pronašlo rješenje za Siriju i zaustavio sukob u toj zemlji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.