Situacija katastrofalna: Srušila se osmospratnica u Daki, najmanje 82 poginulo, stotinu zatrpano

Najmanje 82 ljudi je danas poginulo u Daki, kada se skoro do temelja srušila osmospratnica u kojoj se nalazila pijaca i fabrika odjeće, a strahuje se da je broj žrtava znatno veći.

Bilans žrtava je sada 82. Najmanje 700 osoba je smješteno u bolnice – rekao je Hiralal Roa, ljekar bolničkog centra Enem, u blizini mjesta nesreće. On je rekao da bi broj žrtava mogao da se poveća.

Šef lokalne policije M. Asaduzaman rekao je za agenciju France Press da je situacija “katastrofalna” i da se strahuje da je u ruševinama zatrpano najmanje 100 ljudi.

Samo prvi sprat zgrade u distriktu Savar ostao je čitav, a spasilačke ekipe zasad su izvukle tijela tri žrtve, među kojima su dvije žene, dok je na lice mjesta upućena i vojska.

U obližnju bolnicu je primljeno najmanje 35 povrijeđenih, a prva pomoć je na licu mjesta ukazana za oko 150 osoba, većinom radnika u fabrici odjeće.

Većina ne poštuje zakon prilikom izgradnje višespratnica

Zgrade u siromašnom Bangladešu se često ruše jer većina ne poštuje zakon prilikom izgradnje višespratnica. U istoj se oblasti 2005. godine srušila višespratna fabrika odjeće, kada je poginulo više od 70 ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.