Sjećanje na Halita koji je nestao na Kosovu jula 1999. godine

Proteklog vikenda u Rožajama je održan memorijalni pohod na Hajlu, planinu kod Rožaja, u znak sjećanja na Halita Nurkovića, taksiste iz ovog grada na sjeveru Crne Gore koji je nestao na Kosovu jula 1999. godine.

– Pored građana Rožaja, rodbine i prijatelja, memorijalnoj šetnji su se pridružili planinari iz Rožaja i sa Kosova. Pošli smo sa rožajskog trga časova, prošli dijelom puta kojim je moj otac Halit vozio svoju posljednju vožnju prema Peći, a onda do Hajle. Takođe, održali smo okrugli sto i razgovor o mogućim vidovima sigurnog i anonimnog dostavljanja informacija o nestalim osobama, kazala je Adela Nurković, kćerka nestalog Halita.

Istog dana, u znak sjećanja na Halita, njegov zet Sani Badić rekorder Australije u maratonu, trčao je dionicu od trga u Rožajama do vrha planine Hajle.

– Cilj ovog događaja je ne samo podsjećanje da je sudbina Halita Nurkovića i dalje nerazjašnjena, četrnaest godina nakon njegovog nestanka, već i sjećanje na sve osobe nestale u vrijeme sukoba na Kosovu, kao i ukazivanje na probleme sa kojima se suočavaju porodice kojima je nedostupna istina o stradanju njihovih najmilijih. U nadi da će ovaj memorijalni pohod, kao i susret kosovskih i rožajskih planinara, pustiti glas sa vrhova Hajle i da će taj glas prepoznati i čuti oni koji znaju istinu o sudbini Halita Nurkovića, kazala je Nurković. Halit Nurković, taksista iz Rožaja, nestao je u okolini kosovskog sela Gornji Petrić 1999. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.