Sjeverna Makedonija proglasila nacionalnu epidemiju ospica

Vlasti u Sjevernoj Makedoniji proglasile su nacionalnu epidemiju ospica nakon što je od početka godine registrirano više od 900 slučajeva oboljenja.

Epidemiolog Ministarstva zdravstva Vladimir Mikić izjavio je 16. aprila kako će se pojačati napori zemlje za vakcinaciju i da necijepljena djeca neće biti primljena u vrtiće.

Oko 11 tisuća predškolske djece nije cijepljeno protiv ospica.

Zdravstveni stručnjaci u Sjevernoj Makedoniji, kao iu mnogim drugim zemljama, izrazili su zabrinutost zbog takozvanog “anti-vakcinaškog” pokreta koji se širi na društvenim medijima i drugdje, što je izazvalo strah kod nekih roditelja da vakcinacije mogu biti štetne za djecu.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je 15. aprila da se broj slučajeva ospica u svijetu gotovo četiri puta povećao u prva tri mjeseca 2019. godine u odnosu na isti period prošle godine.

U 2017. godini, posljednjoj godini za koju su dostupne procjene, SZO je navela da je u svijetu bolest uzrokovala “blizu 110.000 smrtnih slučajeva”.

U saopštenju agencije UN se navodi da se ospice “skoro u potpunosti mogu spriječiti kroz dvije doze sigurne i efikasne vakcine”.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana