Sjeverna Makedonija proglasila nacionalnu epidemiju ospica

Vlasti u Sjevernoj Makedoniji proglasile su nacionalnu epidemiju ospica nakon ┼íto je od po─Źetka godine registrirano vi┼íe od 900 slu─Źajeva oboljenja.

Epidemiolog Ministarstva zdravstva Vladimir Miki─ç izjavio je 16. aprila kako ─çe se poja─Źati napori zemlje za vakcinaciju i da necijepljena djeca ne─çe biti primljena u vrti─çe.

Oko 11 tisuća predškolske djece nije cijepljeno protiv ospica.

Zdravstveni stru─Źnjaci u Sjevernoj Makedoniji, kao iu mnogim drugim zemljama, izrazili su zabrinutost zbog takozvanog “anti-vakcina┼íkog” pokreta koji se ┼íiri na dru┼ítvenim medijima i drugdje, ┼íto je izazvalo strah kod nekih roditelja da vakcinacije mogu biti ┼ítetne za djecu.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je 15. aprila da se broj slu─Źajeva ospica u svijetu gotovo ─Źetiri puta povec╠üao u prva tri mjeseca 2019. godine u odnosu na isti period pro┼íle godine.

U 2017. godini, posljednjoj godini za koju su dostupne procjene, SZO je navela da je u svijetu bolest uzrokovala “blizu 110.000 smrtnih slu─Źajeva”.

U saop┼ítenju agencije UN se navodi da se ospice “skoro u potpunosti mogu sprije─Źiti kroz dvije doze sigurne i efikasne vakcine”.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐