Sjeverna Makedonija unaprijed ratificirala sporazum sa NATO-om

Zbog najavljenog predizbornog raspu┼ítanja parlamenta krajem sedmice bit ─çe napravljen presedan, a ratifikacija ─çe imati odgo─Ĺeno djelovanje.

Parlament Sjeverne Makedonije je sa 114 glasova “za” usvojilo Zakon o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO.

Kako prenosi portal Plusinfo, Zakon ─çe imati odlo┼żeno dejstvo i stupi─çe na snagu nakon ┼íto ┼ápanija ratificira Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO, a ┼íto se o─Źekuje u martu, prenosi Tanjug.

Sjeverna Makedonija nakon ovog ─Źina postat ─çe 30. ─Źlanica NATO.

Nakon sve─Źane sjednice Sobranja NATO zastava je istaknuta zajedno sa makedonskom ispred zgrade makedonskog parlamenta.

Put ka NATO-u

Predsjednik Sobranja Talat Xhaferi rekao je da makedonski put ka NATO-u nije bio uop─çe lak, a poslanicima Sobranja obratili su se predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Oliver Spasovski i koordinatori poslani─Źkih grupa.

Zbog prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 12. april odlu─Źeno je da se Protokol o pristupanju NATO-a ratificira ranije, odnosno prije ratifikacije u svim zemljama ─Źlanicama NATO-a, a kako Sjeverna Makedonija ne bi odlo┼żila ulazak u NATO zbog izbornog procesa.

Prijedlogom zakona za ratifikaciji sporazuma, koji je vlada u Skoplju usvojila 28. decembra 2019. godine, predvi─Ĺeno je da Sporazum o pristupanju NATO-u “stupi na snagu danom objavljivanja u Slu┼żbenom listu i da bude deponovan u Washingtonu do dana kada ┼ápanija ratifikuje Protokol o stupanju Sjeverne Makedonije u punopravno ─Źlanstvo u Alijansi”.

Iskustva Crna Gore

Ideju za uslovnu ratifikaciju prva je u javnosti iznijela makedonska opozicija, pozivaju─çi se na iskustvo Crne Gore, koja je dokumente nophodne za ─Źlanstvo u NATO-u ratificirala u aprilu 2017, dok su Holandija i ┼ápanija tek sljede─çi mjesec ratificirale protokol za ─Źlanstvo te zemlje u Alijansi.

Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u potpisan je u sjedi┼ítu Alijanse u Briselu u februaru pro┼íle godine i do sada ga je ratificiralo 28 dr┼żava, dok je ┼ápanija, nakon formiranja vlade, odmah po─Źela taj proces, ali zbog kompleksnosti ne─çe biti zavr┼íen prije raspu┼ítanja parlamenta u Skoplju.

Sjeverna Makedonija je postupak priklju─Źenja NATO-u po─Źela u drugoj polovini 2018. godine, po┼íto je poziv da postane ─Źlanica najmo─çnijeg vojno-politi─Źkog saveza na svijetu dobila 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana

´╗┐