Skandal: Pripadnici tajne policije krali identitete mrtve djece

Zamjenik pomoćnika načelnika londonske policije Pat Galian u utorak će pred članovima britanskog parlamentarnog odbora za unutrašnje poslove svjedočiti o nedavnim otkrićima da su policijski agenti na tajnim zadacima punih 30 godina krali identitete mrtve djece, a da nisu ni obavijestili roditelje, a kamoli ih pitali za dopuštenje, objavio je britanski dnevnik “The Guardian”.

Upravo je “Guardianova” istraga pokazala da su agenti koji bi se ubacivali u razne prosvjedne i ilegalne skupine imali identitete mrtve djece, s lažnim ličnim dokumentima, vozačkim dozvolama i ličnim identifikacijskim brojevima. Čak su posjećivali porodice umrle djece kako bi se pobliže upoznali s okolinom i istražili živote drugih članova obitelji, prenosi “jutarnji.hr”.

Scotland Yard pokrenuo je istragu o tim saznanjima, a policija tvrdi da praksa korištenja identiteta mrtve djece više nije dopuštena.

Poznato je da su cijelu operaciju osmislili i provodili pripadnici tajne jedinice londonske policije Special Demonstration Band, koja je raspuštena 2008. Desetine pripadnika SDS-a godinama su sistemski proučavali rodne listove i potvrde o smrti kako bi pronašli dijete koje je umrlo mlado i koje bi najbolje odgovaralo njihovom izmišljenom identitetu.

Potom bi preuzeli cijeli identitet djeteta, kao da nikad nije umrlo. Jedan je pripadnik SDS-a rekao da je cijeli postupak bio kao “uskrsnuće” identiteta mrtve osobe.

“Kad su otkrivene 2011., aktivnosti policajaca na tajnim zadacima u kojima su se bavili krađom identiteta djece izazvale su nevjericu i šok. Ja sam zaprepašten time da su uzimali identitete mrtve djece a da nisu ni obavijestili roditelje ni ishodili njihovu privolu. To je jezivo”, rekao je predsjednik odbora Keith Vaz.

Bivši državni tužitelj Lord Macdonald pozvao je na otvaranje javne istrage, ustvrdivši da se čini da je policija “potpuno izgubila moralni kompas” i da su se neke postrojbe “odmetnule” te da stalna otkrića novih skandala prijete podrivanjem povjernja javnosti u snage reda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.