Skot: SAD žele da nova kosovska vlada ukine takse

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot izjavio je da SAD žele da Kosovo ukine takse na srpsku robu kako bi se dijalog sa Beogradom ponovo pokrenuo. Skot je u intervjuu za Kurir istakao da je sada bitno da Priština dobije novu vladu, da se ukinu takse na robu iz Srbije i BiH i da se dijalog nastavi.

Skot je kazao, da oni koji tvrde da SAD nisu mogle da nađu način da primoraju kosovsku vlast da ukine takse, jednostavno ne mogu da prihvate da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja.

“Mi ne možemo da ‘primoravamo’ ni Kosovo, ni Srbiju. SAD su tu kao partner, koji podržava proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, i učiniće sve da ohrabre i omoguće obema stranama da do dogovora dođe. To je u interesu naroda u Srbiji i na Kosovu, ali i interesu celog regiona, EU i SAD. Naša poruka je jasna: SAD žele da Kosovo ukine takse kako bi se dijalog sa Beogradom ponovo pokrenuo. Sada je bitno da Priština dobije novu vladu, da se ukinu takse na robu iz Srbije i BiH i da se dijalog nastavi,”- naglasio je Skot.

Skot, koji uskoro odlazi sa dužnosti američkog ambasadora u Srbiji, kaže da će Metju Palmer koji je imenovan za specijalnog američkog izaslanika za zapadni Balkan predvoditi američka nastojanja da pojačaju diplomatske napore SAD u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu i da će se usredsrediti na integraciju država zapadnog Balkana u evropske institucije.

On (Palmer) inače veoma dobro poznaje region, Srbiju, ali i problem Kosova, pa mislim da je idealna osoba da doprinese normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, ocenio je Skot u intervjuu za Kurir.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana