Slijedi dogovor o izborima na Kosovu

Na narednoj rundi dijaloga moguć dogovor oko glasanja u srpskim opštinama. Misija OEBS bila bi zadužena za birališta, ali po propisima republike Kosova, pišu srbijanske Novosti.

Rješenje koje ima najviše šanse da dobije zeleno svjetlo sve tri strane, kako tvrde izvori Novosti, je da se glasa po kosovskim propisima, a da za tehničko sprovođenje samih izbora i kontrolu biračkih spiskova bude zadužen OEBS.

Problem je, međutim, što je OEBS-u za pripremu glasanja potrebno minimum šest mjeseci, što znači da Zajednica srpskih opština, na kojoj insistira Beograd, ne bi zaživjela do jeseni.

Narednih nedjelja ključne države EU – Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija – izvršiće pritisak na Prištinu da prestane da odbija jedinstvenu srpsku zajednicu na Kosovu. Tražiće se i da pristane na formiranje tijela koje će, s jedne strane, predstavljati Srbe u kosovskom parlamentu i drugim institucijama, a s druge, držati vezu sa Beogradom.

“Tokom razgovora u Briselu ipak je postignut izvestan napredak, jer je prihvaćeno da zajednica od devet srpskih opština na Kosovu ima svoju skupštinu, predsjednika i potpredsjednika. Još postoji spor u vezi sa zakonodavnim i izvršnim ovlašćenjima”, poručio je srbijanski premijer Ivica Dačić.

Na izborima koji bi bili sprovedeni pod patronatom OEBS, opštine bi izabrale svoje predstavnike u ZSO, a onda bi bio izabran sekretar ili koordinator ovog tijela.

ZSO bi svoja ovlašćenja crpela iz nadležnosti koje same opštine imaju u oblasti zdravstva, školstva, kulture, medija, prirodnih resursa, socijalnih pitanja. Najveći problem je u nadležnostima u oblasti pravosuđa, i premijeri Dačić i Thaçi tek će ”obarati ruke” oko tri ključna pitanja:

Da li će se primjenjivati srpski ili kosovski zakoni; da li će prištinski propisi u sebi imati sve prerogative nezavisne države; ili će se pronaći srednje rješenje sa uredbama Unmika.

Srbijanski državni vrh narednih dana, do slijedećeg susreta u Briselu, 20. marta, obaviće još nekoliko krugova konsultacija sa predstavnicima Vašingtona, kako bi se SAD ubjedile da ZSO nije nova Republika Srpska.

“Razmatramo prijedlog o ZSO. Amerika ne želi novu Republiku Srpsku na Kosovu, jer se taj model nije pokazao kao dobro rješenje za razvoj BiH. Nastavićemo da ohrabrujemo i Beograd i Prištinu da postignu dogovor prihvatljiv za obe strane, uključujući i sjever Kosova”, poručio je američki ambasador u Srbiji Majk Kirbi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.