Slobodan Petrović: Zapošljavanje nevećinskih zajednica na Kosovu je veoma bitno

Zapošljavanje nevećinskih zajednica na Kosovu je veoma bitno, ocjenjeno je danas na prvom sastanku Radne grupe za zapošljavanje nevećinskih zajednica unutar institucija i javnih preduzeća na Kosovu, koja je osnovana na osnovu odluke Vlade.

Sastankom je predsedavao zamjenik premijera i ministar administracije lokalne samouprave Slobodan Petrović, uz prisustvo ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića, direktora Kancelarije za zajednice pri Kabinetu premijera Srdjana Popovića, predstavnika ambasada i vlasti kao i predstavnika medija.

Otvarajući sjednicu, zamjenik premijera Petrović naglasio je da je na Kosovu izražena visoka stopa nezaposlenosti, iznosi oko 45 odsto i da je najveća stopa nezaposlenosti medju mladima i  ženama.

“Kosovo koje želi da napreduje i da gradi evropski put mora da ove aspekte sagleda u potpunosti. Zakon kaže da treba ohrabriti pripadnike manjinskih zajednica i da oni treba da čine 10 odsto zaposlenih u centralnim institucijama. Ova radna grupa treba da da smjernice za tako nešto”, objasnio je on.

Prema njegovim riječima, radna grupa treba da ojača komunikaciju zajednica, pospješi stepen zaposlenosti i da pomogne prije svega mladima da ne odlaze sa Kosova “u potrazi za boljim ponudama, saopštila je Samostalna liberalna stranka (SLS) čiji je Petrović predsjednik.

U svom obraćanju prisutnima Jevtić je istakao važnost zapošljavanja nevećinskih zajednica posebno stavljajući akcenat na povratnike.

“Pored rješavanja ekonomskog aspekta tim ljudima, mi na taj način pomažemo i izgradnju povjerenja prema institucijama Kosova. Povjerenje, pored ekonomskog pitanja, su danas neki od važnijih elemenata kada je u pitanju povratak i stabilizacija zajednica”, kazao je on.

Na prvom sastanku radne grupe predstavljen je nacrt strateškog dokumenta o politici zapošljavanja nevećinskih zajednica i dat prijedlog za formiranje Komisije koja će davati preporuke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.