Smaka: Thaçi nema ovlašćenja da postavi rok Kurtiju

Profesor Ustavnog prava Riza Smaka, izjavio je da predsjednik Kosova Hashim Thaçi nema ovlašćenja ni po jednoj odredbi, da ponudi lideru Pokreta Samoopredjeljenje Albinu Kurtiju još 48 sati da predloži kandidata za slijedećeg kosovskog premijera.

“U vezi sa ovim rokom od završetka izbora, od potvrđivanja rezultata do konstituisanja Skupštine Kosova, do trenutka kada predsjednik daje mandat za formiranje vlade predstavniku pobjedničke stranke, ne postoji eksplicitni rok”, objasnio je Smaka.

Međutim, Smaka je istakao da je Thaçi postupio pravilno, prema njegovim riječima, pružajući priliku Kurtiju da obezbjedi podršku bar 61-og poslanika u roku od dva dana.

“U ovom slučaju, smatram da predsjednik nije izričito ovlašćen ni po jednoj odredbi da nameće rok najvećoj stranci da odredi mandatara, nego je on iskoristio svoju funkciju i postupio u skladu sa političkim okolnostima, pružajući priliku Kurtiju da obezbjedi podršku najmanje 61-og poslanika u roku od dva dana, a ukoliko to ne postigne, onda bi počeo da teče rok od 15 dana za sastavljanje vlade”, rekao je Smaka.

On je naglasio i da se u ovom slučaju radi o pravnom vakumu.

“Ne postoji odredba koja daje predsjedniku ovo ovlašćenje, međutim radi se o pravnom vakumu. Sada uzimamo u obzir postojeće okolnosti da je bolje lideru Samoopredjeljenja dati priliku od 48 sati, nego da počne da mu teče rok od 15 dana za sastav vlade”, istakao je Smaka.

Takođe, Smaka je naglasio i da ukoliko Kurti u roku od 15 dana ne postigne dogovor sa Demokratskim savezom Kosova, tada će predsjednik Kosova dati priliku drugom mandataru iz redova LDK.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi odlučio je nakon jučerašnjeg sastanka sa Kurtijem da mu da dodatnih 48 sati da predloži kandidata za novog predsjednika Vlade Kosova, prije nego što preduzme ustavne i zakonske radnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.