Smrtonosni napad na američku zračnu bazu

Policija javlja da je ubijeno 12 ljudi, a ISAF da je ubijen jedan afganistanski i ranjeno nekoliko stranih vojnika.

Bombaši samoubice aktivirali su bombe i ispalili rakete u nedjelju na veliku američku zračnu bazu u Afganistanu.

Loklana policija je objavila da je u blizini ulaza nađeno 12 tijela, dok je iz ISAF-a, međunarodnih snaga koje predvodi NATO,  saopćeno da je ubijen jedan pripadnik afganistanskih sigurnosnih snaga, a da je ranjeno nekoliko vojnika ISAF-a.

Ovaj napad ukazuje na sigurnosne izazove uoči povlačenja borbenih snaga NATO-a iz Afganistana 2014.

Lokalna policija objavila je kako je 12 tijela u uniformama afganistanske policije i vojske raštrkano oko ulaza u bazu u istočnom gradu Jalalabadu. Glasnogovornik talibana rekao je da je ta oružana skupina izvela napad.

Snažne eksplozije

Nije jasno da li su ubijeni pripadnici afganistanskih sigurnosnih snaga ili se radi o talibanima odjevenim u njihove uniforme, što je taktika koju talibani ponekad primjenjuju u napadima.

Glasnogovornik ISAF-a, međunarodnih snaga u Afganistanu  koje predvodi NATO, potvrdio je za Al Jazeeru da je odjeknulo “nekoliko eksplozija” ispred ulaza u zračnu bazu, te da su barem tri eksplozije bile vrlo snažne, javio je iz Kabula reporter Bernard Smith.

Sjedinjene Države i afganistanska Vlada nastoje stabilizirati Afganistan prije nego što se većina borbenih snaga NATo-a povuče do kraja 2014. i preda održavanje sigurnosti afganistanskim snagama.

Glasnogovornik afganistanskog Ministarstva odbrane rekao je kako je vojna baza napadnuta raketama, nakon čega su uslijedila dva samoubilačka bombaška napada.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook