Smrtonosni neredi u Kairu zbog presuda

Egipatski navijači, razjareni oslobađajućom presudom sedmorici policajaca,zapalili policijski klub u Kairu.

Najmanje jedna osoba poginula je u subotu na protestu suparničkih fudbalskih navijača u Kairu, koji su izbili kada je sud potvrdio presudu navijačima iz grada Port Saida, zbog uloge u nasilju na stadionu u kojem je prošle godine poginulo 74 ljudi.

Državna televizija objavila je da je u Kairu poginuo jedan demonstrant, koji se ugušio od suzavca ispaljenog u blizini trga Tahrir.

Fotografije okrvavljenog tijela u masi ljudi, pojavile su se u međuvremenu u drugim medijima, uz vijest da je demonstrant ubijen iz vatrenog oružja, ali ti izvještaji za sada nisu zvanično potvrđeni, prenosi Fena.

Egipatski sud u subotu je potvrdio smrtne presude 21 osobi zbog uloge u neredima prošle godine na fudbalskoj utakmici kada su ubijene 74 osobe u lučkom gradu Port Said, na Sueckom kanalu.

Sudija Sobhy Abdel-Meguid potvrdio je ranije izrečene presude na smrt 21 osuđenoj osobi, dok su bivši načelnik sigurnosti grada, general-major Esam Samak i devetorica dobili po 15 godina robije, petoro je dobilo doživotnu, a zatvorske kazne izrečene i još devetorici optuženih, prenosi agencija AP.

Egipatski fudbalski navijači, razjareni oslobađajućom presudom sedmorici policajaca u procesu pokrenutom nakon prošlogodišnjih nereda na stadionu u Port Saidu, zapalili su u subotu policijski klub u Kairu.

Navijači Al-Ahlyja blokirali su kairski Oktobarski most, jedan od najvažnijih mostova u glavnom gradu Egipta, u znak protesta zbog presuda policajcima.

Istovremeno, u Port Saidu se nekoliko stotina osoba, od kojih je većina rodbina optuženih, okupila ispred ureda lokalne vlade da daju oduška bijesu prouzrokovanim presudama.

Demonstranti u Port Saidu privezali su u subotu jedan za drugoga glisere koji se koriste za opskrbu brodova u Sueckom kanalu, želeći omesti promet tim važnim pomorskim putom, prenose očevici.

Oko 2.000 demonstranata takođe je blokiralo prolaz trajektima, zbog nezadovoljstva sudskom odlukom kojom je potvrđena smrtna kazna 21 fudbalskom navijaču.

Vojna policija odvezala je pet glisera i izvukla ih na obalu, no dva su još uvijek u vodi.

Većina osuđenih na smrt su navijači Al-Masryja.

Nasilje u Port Saidu ponovo je izbilo 28. januara ove godine, poslije izricanja smrtnih presuda za 21 osobu od ukupno 73 optuženih za učestvovanje u neredima na utakmici 1. februara 2012. kada su ubijene 74 osobe.

Među optuženima su bili i devetorica egipatskih policajaca, mada su na smrt osuđeni uglavnom navijači fudbalskog kluba Port Said al-Masri.

Ovaj slučaj otvorio je mnoga pitanja o egipatskoj politici, društvu i sudstvu, javlja iz Port Saida reporterka Al Jazeere Anita McNaught.

Port Said se sada priprema za novi talas nasilja koji bi mogle izazvati kontroverzne i, za mnoge, nepravedne presude.

Smrtna kazna

Homos, navijač iz Port Saida, prije više od mjesec dana je osuđen na smrt zbog ubistava koje, kako tvrde njegovi roditelji, nije počinio.

Nalazio se na fudbalskom stadionu u Port Saidu 1. februara 2012. godine, kada je policija izgubila kontrolu nad navijačima dva protivnička kluba.

Toga dana, poginule su 74 osobe, većinom navijači gostujućeg kluba iz Kaira. Homos je uhapšen nekoliko dana kasnije.

Njegova porodica u početku nije bila zabrinuta, jer je otac bio s njim na utakmici.

„Vjerovao sam u pravosudni sistem. Postupak je bio dug, ali svi smo očekivali da će naši sinovi 26. januara biti oslobođeni, jer nije bilo dokaza protv njih”, kazao je njegov otac Abu Homos.

Umjesto toga, zajedno sa 20 navijača, Homos je osuđen na smrt vješanjem.

Građani Port Saida su prije dvije godine podržli revoluciju, čak i glasali za člana Parlamenta iz Muslimanske braće.

Ali, građani sada optužuju predsjednika Muhameda Mursija da čini sve što može kako bi ostao na vlasti.

McNaught javlja da je fudbalski stadion u Port Saidu od tragedije zatvoren.

Kriza za Mursijevu Vladu

„Ono što se ovdje desilo pretvorilo se u duboku političku i socijalnu krizu za Mursijevu Vladu. Neko jeste ubio navijače iz Kaira na stadionu u Port Saidu, ali građani tvrde da su ranije donesene presude nepravedne… A ono što se desilo nakon suđenja, znatno je pogoršalo situaciju”, javila je naša reporterka.

Kad je objavljena smrtna kazna za 21 osobu iz Port Saida 26. januara, došlo je do nereda, napada na policiju i pokušaja upada u zatvor.

Policija je uzvratila pucnjevima na okupljenu gomilu. U neredima je ubijeno više od 40 civila i dvojica policajaca.

Na njihovim ukopima došlo je do novog nasilja. Poginulo je još šestero ljudi. Protesti su se pretvorili u ulične borbe i opšte nezadovoljstvo.

Jednog povrijeđenog policajca građani su tada napali čak i u vozilu hitne pomoći.

Kassem Elewa cijenjeni je književnik iz Port Saida. Tokom Mubarakovog doba, bio je pod nadzorom vlasti.

„Nema izlaza iz političke krize u Port Saidu, osim da vlasti ispune zahtjeve naroda. Svi se slažemo da je tako”, kaže on.

Jednog povrijeđenog policajca građani su tada napali čak i u vozilu hitne pomoći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.