Spuštena stopala kod male djece u većini se slučajeva poboljšaju sama od sebe

Djecu s tipičnim fleksibilnim spuštenim stopalom ne bi trebalo opterećivati posebnim cipelama ili pomagalima, zaključili su ljekari sa Univerziteta u Beču i njegove kolege u naučnom časopisu “Pedijatrija”. Djeca se rađaju sa spuštenim stopalima, a luk stopala postupno se formira u prvim godinama života, objašnjavaju Pfeiffer i njegov tim.

Dok mnogi roditelji traže lijek za takva stopala,naučnici sve više dijele mišljenje da liječenje u većini slučajeva nije potrebno. Liječenje je potrebno za nefleksibilno spušteno stopalo koje uzrokuje bol i probleme, dodaju. No, fleksibilno spušteno stopalo – kod kojeg luk nestaje kada dijete stoji a pojavljuje se kada se ispruži palac ili dijete stoji na prstima – sve više se smatra normalnom fazom u razvoju.

Posebne cipele ili pomagala za stopalo djeci nisu udobna. Postoje, također, dokazi da korištenje potpora za luk stopala ili čak redovito nošenje cipela koje čvrsto podržavaju stopalo prije šeste godine života mogu pogoršati spušteno stopalo ometanjem normalnog razvoja mišića, ističu austrijski naučnici.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook