Srbi blokirali sud, odgođena presuda šestorici osumljičenih za martovske nerede

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila da je današnje izricanje presude šestorici Srba osumljičenih za martovske nerede u Mitrovici 2008. godine odloženo zbog okupljanja građana ispred zgrade Osnovnog suda.

Kosovski Srbi, koji su jutros, prije sedam sati, blokirali ulaz u zgradu Osnovnog suda u sjevernom djelu Mitrovice i dalje se nalaze ispred suda, a sa njima je i opštinsko rukovodstvo i Radenko Nedeljković..

Jake snage Euleksa jutros nisu mogle da uđu u sud jer su Srbi to onemogućili, a nakon kraćeg zadržavanja vratili su se nazad u pravcu iz kog su došli.

Šestorici Mitrovčana: Marjanu Ilinčiću, Zoranu Čaviću, Draganu Milojeviću, Miodragu Raliću, Avniju Krasniqiju i Nebojši Joviću, osumnjičenim za učešće u martovskim neredima 2008. godine, stavlja se na teret više od 20 krivičnih dijela.

Osumnjičeni se terete za nelegalno zauzimanje suda koji se nalazi u sjevernom djelu Mitrovice, poziv na otpor, ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, učestvovanje u masi koja vrši krivično djelo, ugrožavanje Ujedinjenih nacija i pridruženog osoblja.

Ovim osobama se na teret stavlja i oštećenje pokretne imovine, raspirivanje nacionalne, rasne, vjerske ili etničke mržnje, razdora ili netrpeljivosti, i za učešće u grupi koja je ometala službena lica u vršenju službene dužnosti.

Slučaj je povezan sa martovskim neredima u Mitrovici iz 2008. godine. Tada je došlo do zatvaranja suda nakon što su se sukobile jedinice međunarodnih snaga i Srba.

Tokom incidenata koji su uslijedili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povrijeđena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika Kfora i oko stotinu srpskih demonstranata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.