Srbija započela zapošljavanje Bošnjaka u policiji

Počela realizacija projekta usklađivanja nacionalne zastupljenosti zaposlenih u policijskim upravama Novog Pazara i Prijepolja.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozdravilo je realizaciju projekta Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Misije OSCE-a u Srbiji kojim će biti omogućena dvotrećinska zastupljenost Bošnjaka u policijskim upravama u Novom Pazaru i Prijepolju.

Inače, projekat se odnosi na usklađivanje nacionalne zastupljenosti 89 novih radnih mjesta u novopazarskoj policijskoj upravi i 109 u prijepoljskoj policijskoj upravi.

“Ovo usklađivanje nacionalne zastupljenosti zapravo i jeste djelimično ispunjenje zahtjeva iz Rezolucije o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji od 1. marta 2012. godine, a što predstavlja nastavak projekta BNV-a još od 2001. godine kada je sa prvom demokratskom vladom Zorana Đinđića, OEBS-om i BNV-om nastojalo da poboljša ukupan položaj i djelotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu Republike Srbije”, saopštio je BNV.

BNV je u saopćenju izrazio uvjerenje da će ovim projektom dodatno biti ojačano povjerenje Bošnjaka u državu i njene institucije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.