Šta jesti prije treninga?

Vašem tijelu je potrebna energija prije napornog treninga, zato ga dobro naoružajte.

Stručnjaci kažu da od obroka koji pojedete prije treninga najviše zavisi koliko će vam vježbe teško pasti, zato pažljivo birajte namirnice koje ćete pojesti sat ili dva prije odlaska na fitnes. Evo liste 8 idealnih obroka…

1. Kruška i pistaći

Kruške su pune prirodnih vlakna, što dodatno usporava varenje i čini da se osjećate sito tokom treninga. Pistaći takođe imaju vlakna i pomažu da održite nivo šećera u krvi.

2. Čokoladno mlijeko

Zvuči čudno, ali istraživanja pokazuju da čokoladno mlijeko ima pravu mješavinu ugljenih hidrata, kalijuma i proteina što daje vašem organizmu tokom treninga dodatni stimulans.

3. Kafa

Studije pokazuju da malo kofeina pred trening (oko 100 miligrama) daje dodatnu snagu ogranizmu. Sipajte malo i obranog mlijeka za dodatne proteine i postarajte se da budete dobro hidrirani.

4. Kikiriki puter, integralni hljeb i banana

Ovaj obrok je idealan jer je izbalansiran proteinima iz kikiriki putera, ugljenim hidratima iz banane i hljeba. Proteini iz kikiriki putera su veoma poželjni u organizmu tokom vježbanja jer čine da nivo energije ostane visok tokom čitavog treninga.

5. Kinoa

Ova žitarica je prepuna zdravih ugljenih hidrata i proteina zbog čega stvara osjećaj sitosti tokom vježbanja. Ukoliko vam se ipak ne dopada ukus ove žitarice možete je zamijeniti ovsenim pahuljicama koje imaju slične pogodnosti.

6. Suho voće

Prirodni šećer u ovim namirnicama će se tokom vježbanja pretvoriti u energiju za tijelo. Ako imate potrebu za nečim jačim, prelijte preko suhog voća grčki jogurt, on je dodatni izvor proteina.

7. Nemasni sir na tostu i pomorandža

Sir je odličan izvor proteina i kalcijuma koji pomažu u održavanju vaših kostiju ali i mišića. Ako kombinujete ovu namirnicu sa tostom, može biti idealan spoj ugljenih hidrata proteina i kalcijuma koji je potreban vašem tijelu pred naporne vježbe. Pomorandža, puna vitamin C odlična je za brže sagorijevanje masti, odnosno kalorija tokom vježbanja.

8. Jabuka i tvrdo kuhana jaja

Ovaj obrok je niskokaloričan, sadrži puno proteina, ali i odličan ukoliko ste u žurbi. Jaje je dobar način da se dopunite proteinima i vitaminom B, koji pomaže pretvaranju pojedene hrane u energiju. Umjesto jaja možete pojesti i sir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.