Stajanjem poboljšajte svoje zdravlje

Pored uobičajenih savjeta da smršate uz pomoć raznih dijeta i fizičkih aktivnosti, stručnjaci su došli i do novog rješenja za topljenje kilograma – stajanjem.

Prema rezultatima istraživanja, čak 20 sati dnevno provedemo u pasivnom fizičkom stanju, sjedeći ili ležeći, što povećava rizik od različitih bolesti, ali i od smrti.

“Čak i da vježbate najmanje 30 minuta dnevno, i dalje ste izloženi zdravstvenim problemima jer ste veći dio dana u pasivnom fizičkom stanju. Dakle, više se krećite, a manje sjedite”, rekao je za “Daily Mail” dr. Stewart Biddle.
 
Kako biste izbjegli iskušenje da cio dan sjedite, doktor predlaže da sve što treba da obavite na mobilnom telefonu uradite stojeći, kao i da računar stavite na dasku za peglanje, dalje od stola i da ga koristite u stojećem položaju.
 
On savjetuje da sve kućne aktivnosti koje možete, radite stojeći. Čak i ako za obrok isprljate samo dva tanjira, operite ih nakon jela ručno, umjesto da ih samo ubacite u mašinu za pranje sudova.
 
Jednostavno, ako stojite ili šetate samo pet minuta na svakih pola sata tokom osam časova koliko obično traje jedna smjena na poslu, možete da potrošite do 2.500 kalorija mjesečno, tvrdi dr. Biddle.
 
Možda će vam na početku biti teško da radite na računaru stojeći, ali zato će vam telefonski razgovori ići od ruke – bićete koncentrisaniji na razgovor jer vam ništa neće odvlačiti pažnju, kao što je to slučaj sa, na primjer, televizorom koji je ispred vas kada sjedite.
 
Oni koji su ovaj način mršavljenja probali, kažu da se nakon početnih problema da naviknu na stajanje, osjećaju mnogo bolje, puni energije i da im više nije teško da ustanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.