Stotine Bošnjaka iz Prizrena na manifestaciji u Prištini povodom neuspjelog pokušaja puča u Republici Turskoj

U znak sjećanja na 250 poginulih osoba 15. jula 2016. godine, u noći neuspijelog pokušaja puča u Republici Turskoj, u Prištini je danas održana manifestacija “Marš mira” kojom je obilježena druga godina neuspijelog vojnog puča.

U glavnom gradu Kosova, Prištini na centralnom trgu organizovan je marš na kome su pored nekoliko hiljada građana prisustvovali i predstavnici iz političkog, kulturnog i vjerskog života svih zajednica na Kosovu. Uz kratak program podsjećeno je na to da je turski narod pružio ogroman otpor u noći pokušaja državnog udara koji je organizovala i planirala teroristička organizacija FETO.

Pored turske, albanske, romske i pripadnika drugih zajednica koje žive na Kosovu, stotonu Bošnjaka iz Prizrena, Župe i Podgore, danas su organizovano sa nekoliko autobusa krenuli iz Prizrena ka Prištini gdje su prisustvovali manifestaciji obilježavanja druge godišnjice neuspjelog vojnog udara, koji je odnio najmanje 260 života i u kojem je povrijeđeno više od 2.000 ljudi.

U prvim redovima kolone veliki transparent na kome je pisalo “15. julli, Mi smo sa vama”, nosili su ambasadorka Turske Kivilcim Kiliç, predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka, ujedno i ministar za regionalni razvoj, Rasim Demiri, poslanici u Parlamentu Kosova, Duda Balje i Bahrim Šabani, poslanici i ministar iz Turske zajednice mahir Jagdjilar i mnoge poznate ličnosti.

U svom govoru ambasadorka Turske, Kivilcim Kiliç, između ostalog je rekla da se te strašne noći sprovelo nepredvidljivo nasilje. Uprkos nasilju i provokacijama, turski narod pokazao je otpor u cilju mira, štiteći demokratiju i građanska prava. Te noći, 250 ljudi je izgubilo život, a hiljade su ranjene”, poručila je ona.

Predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka, ujedno i ministar za regionalni razvoj, Rasim Demiri, podsjetio je da su današnji događaj organizovali povodom druge godišnjice od neuspjelog pokušaja vojnog puča u Turskoj.

“Tu smo zbog solidarnosti sa turskim narodom koji je tu noć pokazao veliki otpor prema terorističkoj organizaciji FETO, koja je i organizovala državni udar u Turskoj. Jednostavno, želimo da svojim prisustvom svake godine podsjetimo javnost šta se desilo te noći”, rekao je Demiri.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog vijeka počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na kraju, 15. jula 2016. godine pokušala izvesti vojni udar s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane turske vlasti.

Pokušaj vojnog udara spriječen je nakon što su stotine hiljada građana izašle na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje i hrabro, goloruki stali pred tenkove i oklopna vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u Turskoj.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Zadnje iz rubrike VIJESTI

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana