Studija: Izazivaju rak dojke, a mnoge ih gutaju bez straha

Nakon 10-godišnjeg istraživanja, naučnici američkog Nacionalnog instituta za karcinom upozoravaju na rizik od dugogodišnje terapije estrogenom. Studija je pokazala da je rizik za rak dojke 88 posto veći među ženama koje su uzimale estrogensku terapiju tokom 10 do 15 godina.

Hormonsko nadomjesno liječenje već godinama izaziva oprečna stajališta stručnjaka. Ono je palo u nemilost nakon što je studija provedena 2002. godine pokazala da nadomjesno liječenje povećava rizik od moždanog udara, raka dojke i jajnika.

Ipak, kasnija su istraživanja pokazala da je kratkoročno korištenje zamjenske hormonalne terapije danas prilično sigurno za određene žene koje imaju teške simptome menopauze, prenosi Magazin. Estrogenska terapija je rezervirana za žene koje su imale histerektomiju, dok pacijentice s očuvanom maternicom koje uzimaju zamjensku terapiju moraju uz estrogen uzimati i hormon progestin kako bi se spriječila pojava raka maternice.

Na koncu se ipak moramo suočiti s činjenicom da su dosadašnja istraživanja pokazala da je hormonska nadomjesna terapija estrogenom rizična. Čak može povećati rizik i za razvoj astme nakon menopauze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.