Šukur danas radi kao taksista u SAD: Erdoan mi je uzeo sve

Bivši napadač turske reprezentacije Hakan Šukur (Şükür) nalazi se, sada već godinama, na “crnoj listi” predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan).

Šukur se 2013. godine odlučio iščlaniti iz Erdoanove političke stranke, a od 2015. živi u Vašingtonu. Prije sedam godina je 48-godišnja legenda turskog fudbala sebi potpisala presudu, iako pred zakonom nije bio kriv.

– Neprijateljstvo je tu počelo. Radnja moje žene je kamenovana, moja djeca su zlostavljana, a meni su prijetili zbog svake izjave koju sam imao. Kada sam otišao, uhapsili su mi oca i konfiskovali sve što sam imao – rekao je Šukur, prenosi njemački Fokus.

Dok je nekadašnjem napadaču Intera, Parme, Blekburna i osvajača 14 trofeja s Galatasarajem imovina u domovini zamrznuta, on za to vrijeme vozi Uber taksi u SAD.

– Neko vrijeme sam imao i kafeteriju, ali smo počeli viđati neke čudne ljude koji su slušali dombra muziku – napominje Šukur.

Podsjeća da mu je Erdoan sve uzeo.

– Nemam više ništa na svijetu. Erdoan mi je uzeo sve, pravo na slobodu, pravo da objasnim svoje namjere, čak i pravo da radim – objasnio je Šukur.

Za njim je raspisana potjernica u Turskoj još od 2016., osam godina nakon što se učlanio u Erdoanovu partiju i tri pošto je otišao iz nje.

Šukur je u dresu Turske odigrao 112 utakmica i dao je 51 gol. Jedan od najdražih bio mu je pogodak poslije 10.98 sekundi meča za treće mjesto protiv Južne Koreje na Svjetskom prvenstvu 2002. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.