Svake nedjelje 12 novih milionera

Zahvaljujući novoj metodi eksploatacije nafte i prirodnog gasa iz škriljca, u Sjedinjenim Državama je zavladala nova naftna groznica.

 

U Teksasu, Vajomingu, Montani i Ohaju zavladao je pravi bum hidrauličnog razbijanja škriljca pomoću mješavine hemikalija i vode (tzv. “freking”), pa je proizvodnja nafte u SAD, prvi put poslije 20 godina, premašila sedam miliona barela dnevno.

Amerika je na putu da stekne energetsku nezavisnost i za pet godina preuzme vođstvo nad Saudijskom Arabijom kao najveći proizvođač nafte na svijetu u posljednjih deset godina.

Sjevernu Dakotu, koja liježi iznad formacije Baken – zahvata površinu od 518.000 kvadratnih kilometara i sadrži ogromne rezerve nafte, koje su dostupne tek odnedavno zahvaljujući frekingu – lokalno stanovništvo naziva “Kuvajtom u preriji”, mada se još štipkaju jer ne mogu da vjeruju da ih je zadesila takva sreća.

Zahvaljujući kompanijama koje kupuju licence za eksploataciju minerala ispod zemlje, koja generacijama pripada farmerskih porodicama, ovdje se svake nedjelje pojavi po 12 novih milionera.

Gradovi Viliston (14.716 stanovnika) i Stenli (4.000 stanovnika), međusobno udaljeni oko 120 kilometara, nalaze se u epicentru ovog buma.

Kolone kamiona kreću se prema naftnim poljima natovareni vodom, hemikalijama, pijeskom i zalihama hrane, a vraćaju se natovareni naftom. Tehnika hidrauličnog razbijanja škirljca ovdje se primjenjuje već pet godina, ali je u proteklih 18 mjeseci poprimila zapanjujući zamah.

– Nemamo nezaposlenih, ekonomija cvjeta i mi bitno doprinosimo da Amerika postane energetski nezavisna – kaže Arden Tompson (68), jedan od novopečenih barona nafte u Sjevernoj Dakoti.

Iako odbija da kaže koliko je tačno zaradio, on priznaje da je postao multimilioner. Prosječan naftni izvor donosi zaradu od 50.000 do 100.000 dolara mjesečno od licence za eksploataciju nafte. Jedan rančer je prošlog mjeseca primio ček od nevjerovatnih milion dolara.

– U njegovom vlasništvu se nalazi velika površina zemlje. Što više bušotina bude, to će moji čekovi biti veći. Kupujem nekretnine i osnivam investicioni fond da bih obezbijedio djecu i unuke – kaže Arden Tompson.

Širom Sjeverne Dakote trenutno ima 9.000 naftnih izvora, a očekuje se da će ih ove godine biti još 2.300 novih.

Tim Stod (45), koji radi na bušotini 14 sati dnevno, sa pet dana pauze, prošle godine je zaradio 100.000 dolara.

– Kompanija mi je obezbijedila besplatan smještaj. Ovdje se teško radi i nema žena, ali može dobro da se zaradi. Nemate šta drugo da radite, osim da pijete. Ali, ne žalim se. Teško radim, zarađujem i pomažem svojoj zemlji. Ovo je pravi američki san – kaže on, dok se odmara u “Fajer spot” baru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.