Svaki put kad musliman postigne gol na Svjetskom prvenstvu, muslimanska organizacija donira obroke gladnoj djeci

Svjetsko prvenstvo u fudbalu je u punom jeku s nekim iznenađujućim rezultatima, što ga svakako čini još uzbudljivijim događajem.

Halal Planet, muslimanska organizacija iz Hong Konga, je odlučila da ovaj događaj učini značajnijim te je odlučila da donira 100 obroka za svaki gol koji postigne igrač musliman na takmičenju. Halal Planet je organizacija koja nastoji prikupiti informacije o halal restoranima i drugim halal objektima širom svijeta. Recenzije (ocjene) objekata daju sami korisnici na njihovoj internet stranici www.halalplanet.com.

Iako su krenuli s minimalnim brojem obroka koje doniraju bez obzira na postignute golove, oni su početkom prvenstva obećali 500 obroka nakon što je Saudijska Arabija izgubila od Rusije sa rezultatom 5:0. Golove ruske reprezentacije računali su kao golove muslimana.

Šehzad Hassam, predsjednik Halal Planeta kaže da su oni društveno odgovorni i da su kad god bi dobili recenziju na svojoj internet stranici nahranili su po jedno siromašno dijete.

“Sasvim je prirodno da podržimo našu braću na Svjetskom prvenstvu i mislili smo da uradimo nešto interesantno zasnovano našem načelu dobročinstva. Došao sam na ideju dok sam bio umoran od putovanja po svijetu i borbe da pronađem tačno šta je halal ili nedostatka kvalitetnog sistema povratnih informacija od korisnika. Osjećao sam da nam je zaista potrebna muslimanska verzija TripAdvisora kako bi muslimani bili zastupljeni na globalnom tržištu“.

Šahzad kaže da vole Muhammeda Salaha zbog onoga što radi i što je primjer muslimana. „Volimo što svijet gleda Ozila kako dovi prije početka svake utakmice. Volimo kako Pogba svoje odmore provodi na svetim mjestima poput Mekke. Naša afrička braća poput Kante i Manea su inspiracija mladima Afrike. Nadamo se da će nastaviti ovaj trend na Svjetskom prvenstvu“, kazao je Šahzad.

„Nadamo se da ćemo jednog muslimana vidjeti sa trofejom Svjetskog prvenstva u rukama i da ćemo ga nazvati našim omiljenim igračem naročito ako postigne puno golova. Želimo da nahranimo što je moguće više gladne djece“, dodao je Šahzad.

On navodi da je za nas muslimane jako važno da imamo pozitivne uzore na svakom polju.

“S antimuslimanskim osjećajima sa kojima se suočavamo posljednjih 20 godina, ovo potencijalno možemo smatrati kao nekim svjetlom na kraju tunela.

Čak me nedavno jedan nemusliman podsjetio na namaz (pogriješio je vrijeme namaza), ali smatram da je ovo korak u dobrom smjeru.

Mi muslimani smo predstavnici islama i uvijek bismo trebali sebe predstavljati na najbolji način kako bismo druge uputili u islam”, zaključio je Šahzad.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook