Svaki put kad udarite dete vi ostavljate trajne posledice, evo i koje

Fizičko kažnjavanje je čest način na koji roditelji pokušavaju da uspostave autoritet nad svojom decom. Međutim, mnogi psiholozi tvrde da takav način vaspitavanja dece može da ostavi trajne posledice, a magazin je objasnio i koje.

Naučna istraživanja koja su objavljena u magazinu pokazuju da svako životno iskustvo utiče na razvoj neuronskih mreža u mozgu. Pozitivna životna iskustva koja proizlaze iz brige, jakih odnosa i empatije pomažu u izgradnji pozitivnih neuronskih mreža, objašnjavaju psiholozi. Samim tim, roditelji bi svom detetu trebalo da pruže što više pozitivnih iskustava.

Sa druge strane, bilo kakvo vikanje, fizičko kažnjavanje i udaranje dece stvara samo emocionalno bolna iskustva koja imaju brojne neželjene posledice. Osim toga, fizičko kažnjavanje nikada ne daje željene rezultate.

Studije su pokazale da fizičko kažnjavanje deteta može dovesti do mentalnih problema, kao što su anksiozni poremećaj, zlouporaba alkohola ili zavisnost od opijata. Udaranje deteta radi postizanja određene discipline dovodi do:

gubitka samopouzdanja
straha
buntovnosti
agresivnog ponašanja
ljutnje i frustracije.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.