Svakodnevno uzimate vitamin C? Prijete vam bubrežni kamenci!

Muškarci koji svakodnevno uzimaju vitamin C kroz dodatke prehrani, imaju dvostruko viši rizik od bubrežnih kamenaca.

Pokazali su to rezultati najnovijeg švedskog istraživanja čiji su naučnici otkrili kako se određeni dijelovi vitamina C izlučuju iz organizma putem mokraće kao oksalati. Riječ je o jednoj od ključnih komponenti bubrežnih kamenaca.

Tako muškarci koji uzimaju vitamin C najmanje jednom nedeljno putem dodataka prehrani, imaju najviši rizik od bubrežnih kamenaca. Spomenuti zdravstveni problem pogađa, samo u Velikoj Britaniji, 12 posto muškaraca i 4 posto žena.

Iako je istraživanje jasno pokazalo vezu između vitamina C i bubrežnih kamenaca, naučnici napominju kako nemaju namjeru promovirati ne-uzimanje spomenutog vitamina. On je naime važan dio zdrave prehrane.

Bubrežni kamenci se stvaraju kada se u mokraći nakupi previše određenih supstanci koje se kristaliziraju i tako formiraju kamenac unutar urinarnog trakta (bubrezi, mokraćovod, mjehur i mokraćna cijev). Mogu sadržavati razne kombinacije hemijskih spojeva, no najčešće se radi o nakupinama kalcija u kombinaciji sa oksalatima ili fosfatima. Ove hemikalije se normalno nalaze u našoj svakodnevnoj prehrani ili u kostima i mišićima.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu JAMA Internal medicine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.