Sve veći broj sirijske djece regrutuju za sukobe

Sve veći broj sirijske djece regrutuju naoružane grupe na obje strane u sirijskom sukobu, navodi u izvještaju objavljenom u srijedu agencija za zaštitu djece Save the Children.

Djeca se koriste kao nosači, stražari, doušnici i borci, i u nekim slučajevima kao živi štit, navodi britanska humanitarna agencija u izvještaju pod naslovom “Childhood Under Fire” (“Djetinjstvo pod vatrom”), prenosi BBC.

Za oko dva miliona sirijske djece potrebna je humanitarna pomoć, navodi Save the Children.

Grupa tvrdi da je dvogodišnji sukob u Siriji ugrozio skoro sve aspekte njihovih života.

Istražitelji iz Turske ustanovili su da su tri četvrtine djece s kojima su razgovarali izgubilo najbliže članove porodice u sukobu, navodi se u izvještaju.

Mnoga djeca nemaju osiguranu zdravstvenu zaštitu i žive u nehigijenskim uslovima u kojima je rizik od izbijanja bolesti visok. Njihove porodice suočene su s nestašicama hrane, tvrdi Save the Children.

Obrazovanje djece je prekinuto jer je oko 2.000 škola u zemlji ili oštećeno u sukobima ili je postalo utočište za raseljene osobe.

Djeca u sirijskom sukobu su “zaboravljene žrtve” – suočavajući se s opasnošću od smrti i lišena su osnovne humanitarne pomoći, navodi se u izvještaju.

Save the Children je apelovao na međunarodnu pomoć, ali dodaje: “Jedini način da se okonča njihova patnja je da se završi rat”.

U izvještaju se navodi da je rastući broj djece ispod 18 godina starosti regrutovan u oružane grupe na obje strane u sukobu.

Za brojnu djecu i njihove porodice, to je stvar ličnog ponosa, ali su mnoga djeca prisilno regrutovana u vojne formacije.

U nekim slučajevima, djeca do osam godina starosti koriste se kao živi štit, navodi se u izvještaju.

Skoro 70.000 osoba ubijeno je u dvogodišnjem sukobu u Siriji, sudeći prema podacima UN-a.

Svjetska organizacija registrovala je više od milion Sirijaca kao izbjeglice u susjednim zemljama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.