Sve više mladih ljudi u Italiji odlučuje se da budu pastiri

Iako je obično rezervisana za starije ljude, ova profesija je nedavno privukla 3.000 mladih Italijana, saopštilo je tijelo pri Ministarstvu poljoprivrede Koldireti.

Oni biraju jednostavan život napolju jer njihove želje da budu ljekari, advokati ili inženjeri su prosto neostvarive zbog teške ekonomske situacije u zemlji u kombinaciji sa teškim mjerama štednje.

Davide Bortoluci (25) ima zvanje tehničara ali kako nije mogao da nađe posao sada čuva stado od 400 ovaca u Dolomitima na sjeveru Italije.

“Sretan sam sa odlukom koju sam donio. Počeo sam tako što sam pratio druge pastire i učio od njih. Nije bilo lako. Ali dan za danom ja sam napredovao, nisam se predavao, nekada radite na kiši a nekada po vrelom suncu”, rekao je on.

“Koldireti” je saopštio da neočekivani priliv pastira mlađih od 35 godina pomaže da se podmladi ovaj sektor italijanske poljoprivrede koji je do sada bio rezervisan za starije osobe.

U skoro 80 posto slučajeva, mladi pastiri uveli su naprednije tehnike čuvanja i odgajanja životinja unaprijedivši kvalitet mesa, vune i sira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.