Svijet komunikacija u 2011. godini

Tržište smartphone modela i tableta doživelo je neverovatan rast.

tast2012

Evo događaja koji su obeležili IT svet u 2011, događaja čije će se posledice osećati godinama.  

Od skormnih početaka do jedne od najvrednijih kompanija u IT svijetu, suosnivač kompanije Apple bio je moćan i poštovan. Stiv Džobs preminuo je 5. oktobra 2011, posle višegodišnje borbe sa rakom, a njegova smrt rastužila je poštovaoce širom svijeta.  

Javnost je žalila, fanovi su ostavljali cvijeće, svijeće i poruke pred prodavnicama kompanije Apple širom svijeta. Autorizovana biografija Stiva Džobsa koju je napisao Volter Ajzakson pojavila se u novembru i odmah postala bestseler.  

Ove godine mogli smo da se uvjerimo koliki uticaj društvene mreže imaju u stvarnom životu. Protesti širom svijeta, rušenje režima u Tunisu i Egiptu jednim deijlom organizovano je putem Facebooka i Twittera, a tvitovalo se i sa protesta “Okupirajte Vol strit”…  

Uzgred budi rečeno, broj korisnika Facebooka ove godine “prešišao” je 800 miliona, jedna djevojčica dobila je ime Facebook, a Mark Cukerberg je na godišnjoj konferenciji svoje kompanije izjavio da se Facebook nalazi na “raskrsnici tehnologije i društva”.

Na tržište društvenih mreža ambiciozno je zakoračio i Google koji je ovog lijeta predstavio Google+, a Android operativni sistem kompanije Google “osvaja svijet”.  

Grupa Anonimni bila je veoma aktivna, a bezbednosni propusti koštali su kompanije milione dolara…   Tržište tableta zabeležilo je ogroman rast, koji je mogao da se predvidi još u januaru – ovi uređaji obeležili su CES 2011.  

Rovovski rat velikih kompanija oko patenata obeležio je 2011, a sigurno će se nastaviti i iduće godine.  

IBM-ov superkompjuter pobedio je čoveka u kvizu , a Fujitsu je napravio najbrži kompjuter na svijetu (dok neko ne napravi još moćniji).

Šta možemo da očekujemo 2012? Savitljive mobilne telefone, televizore kojima ćemo upravljati glasom… I ko zna šta sve još. Duga je godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.