Švicarci na referendumu o ograničavanju velikih bonusa

Švicarci danas izlaze na referendum o ograničavanju velikih bonusa koje korporacije isplaćuju svojim zvaničnicima, što bi moglo da pogodi strane privatnike koji su preselili sjedišta svojih kompanija u ovu zemlju da bi plaćali manje poreze u svojim državama.

Ukoliko inicijativa bude podržana, akcionari će dobiti pravo da glasanjem usvoje obavezujuću odluku o kompenzacijama koje se plaćaju izvršnim zvaničnicima i direktorima domaćih i stranih firmi.

Mjerom će biti zabranjena praksa “zlatnih dobrodošlica” i “zlatnih ispraćaja”, odnosno isplata jednokratnih bonusa koje viši menadžeri dobijaju kada dolaze u neku kompaniju ili odlaze iz nje. Ovi iznosi ponekad dostižu po nekoliko miliona eura.

Predloženo je i da korporacije posluju sa više transparentnosti. Jedna od mjera je obavještavanje akcionara o zajmovima koje od kompanija uzimaju njeni izvršni zvaničnici, preneo je AP.

Za kršenje predloženih pravila mogla bi biti izrečena kazna do šest godišnjih zarada i do tri godine zatvora.

Pojedine evropske zemlje, kao što su Holandija i Danska, već su usvojile slične zakone, prema kojima akcionari mogu da ograniče bonuse izvršnih zvaničnika. U SAD i Velikoj Britaniji akcionari mogu da glasaju o tome, ali odluka nije obavezujuća.

Prijedlog je podijelio švicarske poslovne krugove, političke stranke i radničke sindikate. Veći dio švajcarske javnosti naklonjen je predloženim mjerama, pa se očekuje da će referendum biti uspješan.

Do sada nijedna kompanija nije objavila da će napustiti Švicarsku, ako prijedlozi budu usvojeni.

U skladu sa švajcarskom tradicijom direktne demokratije, svaka inicijativa za koju se sakupi 100.000 glasova stavlja se na referendum čiji je rezultat obavezujući.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.