Švicarci otkrili gdje drže 1.000 tona zlata

Tomas Jordan je rekao da 70 posto zlatnih rezervi te banke pohranjeno u Švicarskoj, a da je 20 posto u Banci Engleske i 10 posto u Banci Kanade.

Švicarska nacionalna banka prvi put je objelodanila gdje drži svojih 1.040 tona zlata, pri čemu je skoro trećina u inostranstvu – u Velikoj Britaniji i Kanadi.

Predsjednik švicarske čentralne banke Tomas Jordan rekao je na godišnjem sastanku akcionara da je 70 posto zlatnih rezervi te banke pohranjeno u Švicarskoj, a da je 20 posto u Banci Engleske i 10 posto u Banci Kanade.

On je negirao da švicarska centralna banka treba da vrati to zlato u zemlju ili da poveća svoje rezerve. Od Hladnog rata nekoliko evropskih centralnih banaka svoje zlatne rezerve je pohranilo u inostranstvu u strahu od invazije.

Zbog prevrata na finansijskim tržištima u posljednjih nekoliko godina, međutim, među nekim evropskim zemljama postoji strahovanje za bezbjednost njihovih zlatnih rezervi.

Švicarska vlada je prije sedam dana saopštila da je nacionalistička Švicarska narodna partija prikupila dovoljno potpisa za sazivanje rederenduma na kojem treba da se glasa o zabrani centralnoj banci da prodaje zlatne rezerve ili da ih čuva u inostranstvu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.