Švicarci ubili svog jedinog medvjeda!

Švicarci su juče ubili svog jedinog medvjeda. Švicarski zvaničnici tvrde da je mužjak mrkog medvjeda, pod imenom “M13”, ubijen jer je predstavljao opasnost za stanovništvo.

Medvjeda su ustrijelili rendžeri u skladu sa postojećim planom o postupanju sa medvjedima u Švicarskoj – izjavio je za AFP predstavnik Federalne agencije za okolinu, prenosi Blic.

Dvogodišnja životinja je redovno zalazila u sela i zaseoke u potrazi za hranom, a čak je i stekla naviku da prati ljude.

Medvjed se već od novembra prošle godine smatrao problematičnim. Kako ne bi morali da ga ubiju, rendžeri su pokušali da povećaju njegov strah od ljudi bacajući petarde, ali očigledno da to nije pomoglo.

M13 je bio jedan od medvjeda iz programa koji je pokrenut u italijanskoj pokrajini Trentino-Južni Tirol kako bi se ova životinja, koju su lovci istrijebili, ponovo vratila u te krajeve.

Populacija medvjeda na italijanskoj strani danas broji oko 30 jedinki.

Aktivisti iz organizacije za zaštitu divljih životinja (WWF) oštro su osudili akciju švicarskih rendžera.

Oni ističu da je normalno za medvjeda da se probudi iz hibernacije i siđe u dolinu u potrazi za hranom i navode da bi se sa dolaskom toplijeg vremena M13 sam vratio u planine.

Osim toga, s obzirom na to da uskoro dostiže zrelost, M13 bi se najvjerovatnije vratio u Italiju da tamo potraži ženku, dodaju predstavnici WWF-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.