Prvi javni čas bosanskog jezika

Na svjetski Dan maternjeg jezika počinje pripremna nastava na bosanskom jeziku u nekim školama u Srbiji.

U pojedinim školama Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju u četvrtak, na svjetski Dan maternjeg jezika, počinje pripremna nastava na bosanskom jeziku.

U nekoliko škola u tim sandžačkim gradovima bit će održan javni čas bošnjačke historije i kulture, najavljeno je iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Oko 500 đaka Bošnjaka u 12 oglednih odjeljenja, od pripremnog do gimnazija, učit će nov predmet bosanski jezik i književnost, rekao je predsjednik BNV-a Esad Džudžević i najavio da će i drugi predmeti, poput historije, muzičkog, likovnog, u jednom procentu imati nove sadržaje.

Javnom času u novopazarskoj Gimnaziji će prisustvovati predsjednik Vijeća s delegacijom i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Žarko Obradović sa saradnicima, navodi se na internet stranici BNV-a.

“Praktično, đaci će slušati srpski jezik prema postojećem rasporedu, plus četiri-pet časova bosanskog jezika”, rekao je Džudžević Tanjugu prije nekoliko dana i naveo da će bošnjački učenici dobiti dodatak postojećem udžbeniku historije sa 15 posto sadržaja iz nacionalne historije Bošnjaka.

Također, predmetu likovno se pridodaju radni listovi sa 30 posto novog sadržaja, a iz muzičkog dodatnih 60 procenata lekcija koje se odnose na kulturno naslijeđe Bošnjaka.

Ostali predmeti do kraja marta

Ostali opći predmeti, matematika, fizika, slušat će se na bosanskom jeziku od kraja marta, rekao je Džudžević i naveo da je u toku prevođenje tih udžbenika na bosanski jezik.

On je najavio da će u aprilu biti provedena anketa među roditeljima u kojoj će se opredjeljivati na kom jeziku će njihova djeca pratiti nastavu od septembra.

“Djeca koja se izjasne za bosanski od 1. septembra slušat će srpski jezik i književnost kao nematernji, sa dva časa sedmično”, kazao je Džudžević i najavio da će bosanski jezik predavati nastavnici koji su do sada predavali srpski jezik, a u međuvremenu su završili obuku i dobili su certifikate.

Nacionalni prosvetni savet (NPS) je 5. februara donio odluku o dopuni Pravilnika o planu udžbenika s udžbenicima za nastavu na bosanskom jeziku.

Kada traže uvođenje bosanskog jezika u škole, Bošnjaci iz Sandžaka uglavnom se pozivaju na evropska prava nacionalnih manjina, od kojih je najznačajnije pravo na svoj jezik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.