Svjetska antidoping-organizacija izbacila Rusiju sa svjetske sportske scene!

Svjetska antidoping-organizacija (WADA) kaznila je Rusiju četverogodišnjom zabranom nastupa na međunarodnim takmičenjima, prenosi AFP. Ovu je odluku Izvršni odbor WADA-e donio na današnjoj sjednici u švicarskoj Lozani zbog toga što su Rusi kršili antidoping-propise.

Ruski sportisti, između ostalog, neće se moći takmičiti pod državnim obilježjima, Rusija neće moći organizirati velike događaje niti će njenim zvaničnicima biti dozvoljeno članstvo u tijelima međunarodnih sportskih organizacija…

Suspenzija se odnosi i na učešće na Ljetnim olimpijskim igrama 2020. u japanskom Tokiju i Zimskim igrama 2022. u kineskom Pekingu.

Urediti kuću

Portparol WADA-e izjavio je da su sve preporuke specijalnog istražnog komiteta odobrene jednoglasno.

Rusi su, zbog kršenja propisa u vezi s dopingom (WADA je zaključila da je doping vršen pod okriljem države), već propustili prošlogodišnje Zimske olimpijske igre u južnokorejskom Pjongčangu (sportisti su učestvovali pod neutralnim obilježjima).

Specijalni komitet WADA-e prethodno optužio je Moskvu za lažiranje podataka tamošnje antidoping-agencije (RUSADA) predatih istražiteljima WADA-e, što je bio jedan od uvjeta za suspenziju sankcija, uključujući dokaze pod kontrolom moćnog Istražnog odbora te zemlje.

Rusija je reagirala navodima da je riječ o zavjeri sa Zapada, ali se Juri Ganus, koji je na čelu RUSADA-e od 2017. godine, javio kao neočekivani kritičar svojih vlasti, prenosi AFP.

– Rusija mora urediti svoju kuću – rekao je Ganus, koji je uoči sastanka WADA-e prognozirao da će njegovoj državi biti zabranjeno učešće i na Ljetnim i na Zimskim olimpijskim igrama 2020. i 2022. godine.

Prozvao i Putina

Nije ga pokolebala ni činjenica da su dvojica bivših šefova WADA-e Vjačeslav Sinev i Nikita Kamajev iznenada preminuli 2016. godine u samo dvije sedmice, a da se bivši šef antidoping-laboratorije Grigori Rodčenkov krije u Sjedinjenim Američkim Državama. Sve se to dešavalo u jeku prethodne afere u ruskom sportu zbog dopinga.

Ganus je u svojim istupima pozvao predsjednika Rusije Vladimira Putina da intervenira i obuzda ministra sporta Pavela Kolobkova. Ni Kolobkov nije krio da je iritiran ponašanjem Ganusa.

– Manipulacija o kojoj govori šef RUSADA-e, ne postoji – rekao je prošlog mjeseca Kolobkov.

Zadnje iz rubrike SPORT

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana