Iz Njemačke stiže dobra vijest za sve Kosovare koji žele radne vize (VIDEO)

Mnogi su stanovnici Kosova tokom ovih godina odlučili da odu u strane zemlje radi boljeg i plaćenijeg posla.

Bez sumnje, iz godine u godinu, Njemačka je jedno od najposećenijih mjesta za mlade građane Kosova koji mogu naći posao, bilo sezonski ili čak duže.

Dakle, stanovnici Kosova moraju biti spremni da ispune dokumentaciju potrebnu za podnošenje zahtjeva za radnu vizu, a na njihov termin se često mora dugo čekati.

Ali Njemačka je od 1. marta odlučila pojednostaviti ove postupke kako bi radna viza bila brže dobivena.

Od tog datuma u Njemačkoj će stupiti na snagu nova pravila o kvalificiranoj radnoj snazi. Novi zakon proširuje već postojeću priliku za kvalificirane radnike iz zemalja koje nisu članice EU, poput Kosova, Albanije i drugih mjesta, ali žele započeti radni odnos u Njemačkoj.

Jan Freigang i Feride Ozdemir nedavno su objavili video o profesionalnoj obradi viza.

Freigang je rekao da voli odlaziti u Foreign Office svakog ponedjeljka, ali to je danas još posebnije.

„Danas se selimo u naš novi poslovni prostor, sa drugom kancelarijom sa novim timom kako bismo započeli novi i predivan zadatak. Njemačka je zemlja kojoj su potrebni kvalificirani radnici. Bilo da se radi o zdravstvu, zanatstvu ili IT industriji. Primjenjuje se i Zakon o kvalificiranoj imigraciji radne snage koji stupa na snagu 1. marta iduće godine. Želimo biti sigurni da zajedno sa našim mladim timom profesionalaca mogu dobiti vizu za ulazak u Njemačku“, rekao je on, prenio Indeksonline.

Ozdemir je rekla da u nekim zemljama ljudi moraju predugo čekati na podnošenje zahtjeva za vizu te stoga žele podržati i olakšati veleposlanstva i konzulate u Berlinu, vršeći obradu viza od strane brojnih stručnjaka.

„U praksi to funkcionira na način da se prijava podnosi u Ambasadi, mi provjeru obavljamo u Berlinu i ako je sve u redu, Ambasada izdaje vizu. Oduševljena sam što ću od početka biti dio nove prezentacije i raditi u timu koji će na jednom mjestu okupljati specifična znanja o zemljama iz cijelog svijeta “, dodala je.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana