Tahiri: Novi premijer će biti neko iz LDK

Politički analitičar Ramuš Tahiri navodi u izjavi za Kosovo Onlajn da je izglasavanje nepoverenja vladi Aljbina Kurtija bilo očekivano, jer su postojale suštinske razlike između koalicionih partnera Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova i dodaje da se je bila neophodna veća koordinacija u donošenju odluka, imajući u vidu da je na oktobarskim izborima prošle godine PS osvojio samo jedno poslaničko mesto više od DSK.

“Kurti se ponašao kao da nema koalicionog partnera, kao da je sam u vladi, DSK nije mogao nikako da pređe preko smene Veljiua, on važan čovek u toj partiji, jer bi u suprotnom došlo do još većeg raskola između starih i novih generacija u DSK.”, ukazuje Tahiri.

On navodi i da je jako važno formirati novu vladu što pre, kako se ne bi stvorila institucionalna kriza.

“Po ustavu, predsednik bi trebao u roku od deset dana da imenuje mandatara, ne isključuje se ni mogućnost imenovanja nekog iz Samoopredeljenja odnosno prve partije, ali je po meni to sada nemoguće”, smatra Tahiri i ocenjuje da će novi premijer biti neko iz Demokratkog saveza Kosova.

“Za nedelju do dve može da se formira nova vlada”, podvlači Tahiri.

Prema njegovoj proceni, novu vladu bi mogla da čini neka šira koalicija koju bi, pored DSK, činila Alijasa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, Alijansa novo Kosovo Bezdeta Pacolija, NISMA Fatmira Ljimaja, uključujući i sve parije iz manjinskih zajednica.

Međutim, Tahiri ne isključuje ni mogućnost da DSK u novu vladu uključi Demokratsku partiju Kosova Kadri Veseljija.

“Ta vlada bi bila formirana da reši važna pitanja, uključujući i dijalog sa Srbijom”, kaže Tahiri.

On podseća da je tačka razmimoilaženja između koalicionih partnera, u sada već vladi na dužnosti, bilo i pitanje takse na robu iz Srbije i BiH.

DSK je tražio potpuno i bezuslovno ukidanje takse od 100 odsto kako to od Kosova zahtevaju SAD, dok je premijer i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti ostao pri svom stavu i ukinuo samo taksu na sirovine, uz najavu uvođenja recipročnih mera.

Tahiri smatra i da Kurti nije dobro nastupio na međunarodnoj sceni i to, kao i mnoge druge stvari, pripisuje njegovom neiskustvu kao političara na poziciji.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana