Teheran: Testirana prva nuklearna šipka

Teheran je ranije saopštio da je primoran da samostalno proizvodi ove šipke, jer mu zbog sankcija nije dozvoljeno da ih kupuje iz inostranstva.

“Nakon fizičkih provera, šipka je postavljenja u jezgro istraživačkog reaktora u Teheranu kako bi se proučilo koliko dobro radi”, navela je Iranska agencija za atomsku energiju na svom vebsajtu, javila je agencija Frans pres.

Zapad strahuje da Iran želi da se kroz obogaćivanje uranijuma domogne nuklearne bombe, dok Teheran ističe da ovaj program ima isključivo mirnodopsku namenu.

Istovremeno, Evropska unija je saopštila da do kraja januara očekuje da će biti doneta odluka o proširenju sankcija za Iran.

 “Očekujemo da će odluka (o sankcijama Unije) biti doneta najkasnije do sledećeg sastanka spoljnopolitičkog odbora 30. januara”, rekao je porparol EU za spoljnu politiku Majkl Man za Rojters.

Zbog mogućnosti uvođenja novih sancija Teheran je pre nekoliko dana zapretio da će zatvoriti Ormuski moreuz, kroz koji se prevozi 40 odsto svetske nafte, ukoliko nove restrikcije budu uperene na izvoz ovog energenta iz Irana.

I EU i SAD su saopštile da su spremne na pregovore sa Iranom o njegovom spornom nuklearnom programu, ukoliko ti razgovori budu sadržajni i bez preduslova, a Nemačka je ranije danas pozvala Teheran da, ukoliko želi da se vrati pregovorima, preduzme “konkretne korake koji mogu da se provere”.

Pregovori Irana sa pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN – SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom i Francuskom, kao i Nemačkom, u zastoju su godinu dana.

Glavni iranski pregovarač Saed Džalil juče je saopštio da je Teheran spreman da se vrati pregovorima sa vodećim svetskim silama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.