Thaçi: Evroparlamenarci shvatili šta je najrealnija opcija za Kosovo

Predsednik Kosova Hašim Tači zahvalio je Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (EP), koji je prihvatio Izveštaj o napretku Kosova, a u kome je sadržan i kompromisni amandman o mogućoj opciji “korekcije granice između Kosova i Srbije”.

“Pozdravljam i zahvaljujem evropskim poslanicima na izglasavanju podrške viznoj liberalizaciji i konačnom mirovnom sporazumu između Kosova i Srbije u Spoljnopolitičkom odboru Evroskog parlamenta”, napisao je Tači na svom Fejsbuk profilu.


Smatra da je podrška viznoj liberalizacija “ne samo zaslužena” već, kako kaže, i “nepravedno odložena”.

“O konačnoj fazi dijaloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, pozdravljam činjenicu da Spoljnopolitički odbor EP poziva na sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum, koji će prihvatiti sve strane, koji će osigurati multetnički karakter naših zemalja i neće praviti granice duž etničkih linija”, naveo je Tači.

“Status kvo je opasan”

Smatra da je takav pristup u Izveštaju koji će, kako očekuje, biti izglasan i na plenarnoj sednici, “identičan našem pristupu i argumentima za konačni sporazum”.

“Nacrt je dokaz da su evropski poslanici shvatili šta je najizvesnija i najrealnija opcija za konačan sporazum, koji će osigurati da Srbija prizna Kosova i članstvo (Kosova) u EU, NATO i UN”, naveo je Tači.

Nada se, kaže, da će navedeni nacrt pomoći svima na Kosovu, odnosno institucijama i političkim partijama, da razumeju koja opcija može da dovede do konačnog sprozuma.
“Evropski parlament je jedina institucija koja se prema Kosovu odnosi kao prema nezavisnoj i suverenoj državi. Stoga glasanje u tom odboru je snažna podrška konačnom sporazumu, koji će pomoći da se prevaziđe trenutno opasni status kvo koji pokazuje pogoršavajuće tendencije ne samo za Kosovo, nego i za region”, napisao je Tači na Fejsbuku.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana