Thaçi: Kosovo primjer kako religija pomaže izgradnju i jačanje mira

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je juče u Tirani da su verski poglavari na Kosovu izgradili mostove komunikacije i saradnje među njima i da tako šalju poruke o toleranciji i suživotu, a religiju stavljaju u službu mira na Kosovu.

Učestvujući na konferenciji „Religija kao instrument mira“ koju je organizovao predsednik Albanije Ilir Meta, u saradnji sa Američkim državnim sekretarijatom, Tači je rekao da je Kosovo primer kako religija pomaže izgradnju i jačanje mira.

Prema njemu, prvo dostignuće u tom pravcu je činjenica da tokom rata na Kosovu nije dozvoljeno da se upotrebi religija, a govoreći o periodu nakon rata, on je istakao ulogu religije u izgradnji mira i tolerancije, ali i u borbi protiv radikalnih i ekstremističkih elemenata.

Drugo, prema kosovskom predsedniku jeste da je Kosovo još od okončanja rata obuhvatilo religiju i verske poglavare u naporima za izgradnju mira i razumevanja među ljudima.

Treće, prema Tačiju, jeste da su verski poglavari na Kosovu izgradili mostove komunikacije i saradnje među njima.

„Tako šalju poruku o toleranciji i suživotu, a religiju stavljaju u službu mira na Kosovu“, zaključio je predsednik Tači.

S druge strane, nepoštovanja imovinskih prava Srpske pravoslavne crkve, diskriminacija muslimanskih vernika pri zapošljavanju i oslobađanje optužbi imama osumnjičenih za raspirivanje verske i etničke mržnje neke su od tema koje su se našle u izveštaju Stejt Departmenta o verskim slobodama na Kosovu za 2018. godinu.

(kossev.info)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana