Thaçi: Neću ići u Brisel i neću razgovarati sa Lajčakom, on ne priznaje nezavisno Kosovo

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da pitanje dijaloga sa Srbijom ne bi trebalo da bude takmičenje unutar političkog spektra, već da bi trebalo da postoji jedinstvo, piše Ljajmi i dodaje da je Tači izjavio da neće sarađivati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog između Srbije i Kosova Miroslavom Lajčakom, jer on ne priznaje nezavisnost Kosova.

“Nadam se koordinaciji sa Hotijem kao premijerom. Ispuniću svoju ustavnu i zakonsku ulogu, nije mi do sastanaka sa srpskim liderima. Dao sam do znanja da neću ići na razgovor u Brisel, zato što je Lajčak dao do znanja da ne priznaje Kosovo i neću razgovarati tamo gde je reč o dijalogu između Prištine i Beograda”, rekao je Tači u emisiji Presing na T7.

On je dodao da je Mogerini dala do znanja da je Kosovo nezavisna država i nije im se obraćala sa Priština.

“Lično sam rekao Lajčaku, uradićete dobar posao samo ako priznate Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, Kosovo prvo mora da dobije liberalizaciju viza, kako bi se vratilo poverenje u evropske institucije”, dodao je Tači.

On je rekao i da Kurti treba da podnese izveštaj novom premijeru o onome o čemu je razgovarao tokom ova tri meseca sa Lajčakom i Boreljom.

Tači je rekao i da neće nastaviti drugi mandat na mestu predsednika Kosova.

“Nemam dogovor ni sa kim, ni sa Isom Mustafom ni za jednu funkciju. Rekao sam da ću mandat završiti u februaru. Neću više biti predsednik”, poručio je Tači.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana