Tojota i BMW zajedno prave eko-automobile

toyota bmwJapanski proizvođač automobila “Tojota” i njemački BMW proširiće savezništvo u oblasti ekološki-prijateljskih automobila, budući da će “Tojota”, njemačkog partnera snabdjeti sa hibridnom tehnologijom, dok će zauzvrat od BMW-a dobiti tehnologije za smanjenje težine automobila, saopštili su izvori iz “Tojote”.

Razmjenom tehnologija u toj oblasti, dva velika proizvođača automobila, imaju za cilj da poboljšaju globalnu konkurentnost i smanje veliko nagomilavanje troškova, prenosi japanska agencija “Kjodo”.

To će biti prvi put za “Tojotu”, koja za 2015. planira lansiranje električnog automobila ili vozila na gorive ćelije, da ponudi vlastite tehnologije drugim proizvođačima automobila.

Prema ugovoru koje su ove dvije kompanije potpisale u decembru radi razvoja saradnje na narednoj generaciji “zelenih” automobila, BMW i “Tojota” su u martu započele zajedničko istraživanje na novoj litijum-jon bateriji za električna vozila, fokusirajući se na materijale zarad unapređenja rada baterije.

Kada je riječ o hibridnim tehnologijama, BMW je u oktobru osnovao zajedničko preduzeće za proizvodnju dijelova za hibridna vozila sa francuskim proizvođačem “PSA Pežo Sitroenom”, ali bi to vezivanje uskoro moglo postati predmet revizije nakon što je PSA u februaru formirao alijansu sa američkim proizvođačem “Dženeral motorsom” (GM).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.