Tomë Gashi: Vučić bi mogao da bude osuđen na 10 godina zatvora

Pravni zastupnik žrtava u Račku advokat Tom Gaši koji je podneo krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića kaže da bi predsednik Srbije zbog krivičnog dela koje mu se stavlja na teret mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu do 10 godina, prenosi Zeri.

Gaši je, u emisiji Klik na RTV21, rekao da u krivčnoj prijavi koja je podneta 5. decembra, stoji da je Vučić namerno podstakao mržnju, podele i netrpeljivost između Srba i Albanaca koji žive na Kosovu.

Prema advokatovim rečima, Vučić je to učinio sistematično, zloupotrebljavajući svoj položaj predsednika Srbije i negirajući “masakr” u Račku, koji se dogodio 15. januara 1999.

“Srbija je ubila 45 albanskih civila svih uzrasta, decu, žene i muškarce”, kaže Gaši podsetivši da je predsednik Srbije rekao da je slučaj u Račku izmišljotina Vilijama Vokera u kome je sve falsifikovano.

Gaši je procenio da je u ovom slučaju okrivljeni počinio krivično delo podsticanja mržnje ili nacionalne, rasne, verske ili etničke netrpeljivosti iz člana 147. Krivičnog zakonika Kosova.

Tužba je podneta Specijalnom tužilaštvu Kosova.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana