Top 5 antikancerogenih namirnica

Predstavljamo vam pet najboljih proljetnih namirnica koje obavljaju tu ulogu.

Jagode

Jagode su možda i najbolji izbor, jer imaju malo kalorija, mogu se naći svuda iu jeku sezone im obično padne cijena. Dobro bi bilo da ako imate zamrzivač, zamrznuti nekoliko kilograma, kako biste ih mogli jesti tijekom cijele godine.

Jedna šalica jagoda ima jedva 46 kalorija i pomaže vam da se borite protiv raka kože, dojke, jednjaka i mokraćnog mjehura. Kada kupujete jagode, vodite računa da još imaju zelenu “kapicu” i da nisu gnjecava ili plesnjive.

Špinat

Vlakna, folati (B vitamin) i antioksidansi u sirovom špinatu pomažu vam da se zaštitite od raka usta i glasnica. Jedna šalica špinata ima svega sedam kalorija, pa slobodno jedite koliko vam je volja.

Pacijenti koji uzimaju sredstva za razrjeđivanje krvi, trebalo bi ograničiti unos ove namirnice, jer vitamin K koji sadrži može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka.

ANANASAnanas

Žuta voćka ima nisku razinu natrija, slatka je i pomaže u održavanju dobre tjelesne linije. Odličan je izbor za užine ili deserte i bogat je vitaminom C. Proljeće je idealno vrijeme za detoksikaciju cijelog tijela. Ako naglasak stavite na voće i povrće koji u sezoni nisu skupi, uštedjet ćete novac, a biti zdraviji.

Slačica

Ako ne volite špinat, isprobajte slačicu ukojima ima potpuno drugačiji okus. Skuhajte ih sa malo maslinovog ulja i bez soli pa će tako imati oko 85 kalorija. Obogatite joj okus s nekoliko kapi limunovog soka.

Brokoli

Brokoli donosi brojne koristi, osobito za žene koje su preživjele rak dojke. Također, ova namirnica je važna iu sprečavanju pojave raka debelog crijeva.

U jednoj porciji, brokula ima samo 30 kalorija, a prepun je vlakana koja pomažu digestivni trakt bolje funkcionira. Uz to, ova kupusnjača štiti i od raka kože i štiti vas iznutra od opeklina od sunca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.