Tragedija u Mekki iz ugla hodočasnika

Deutsche Welle: Osama bin Javaid, kako se mogla desiti ovakva tragedija?

Osama bin Javaid: Saudijska televizija je izvijestila da je veliki broj hodočasnika došao obaviti obred bacanja džemreta (bacanje kamenčića na tri zida u Mini, simbolični prikaz Ibrahimovog otpora iskušenju – op.red.) i nekako je došlo do stampeda, baš na putu prema obrednom mjestu.

Ima li to ikakve veze sa građevinskim radovima u Mekki, gdje se nedavno srušio građevinski kran u Velikoj džamiji, pri čemu je poginulo više od 100 hodočasnika?

Ne. Radi se o nesreći koja nema vezi s tom nesrećom, budući da je prva bila u Mekki, a druga u Mini, gradiću istočno od Mekke. U Mekki se nalazi Velika džamija i Kaaba, najsvetije mjesto u islamu, i tamo se srušio kran, a to je udaljeno oko šest kilometara od Mine. Dakle, radi se o dvije različite nesreće. Moje mišljenje je da je do ovoga došlo kada je veliki broj hodočasnika u isto vrijeme pokušao izaći, a došlo je do zakrčenja zbog gužve, što svakako može izazvati stampedo.

Ovo nije prva tragedija izazvana stampedom tokom obavljanja hadža. Vlasti su ovdje nedavno završile preuređenje ovog svetog mjesta i izgradile novi most na mjestu sa kojeg vjernici simbolično kamenuju đavla. Zar te promjene nisu bile dovoljne kako bi se spriječile ovakve tragedije?

Napravljen je cijeli niz poboljšanja, no ova nesreća se nije desila na mjestu na kojem se već desio stampedo, prije desetak godina. Sada je to kao jednosmjerna ulica, ne može se tek tako ići unaokolo, već morate hodati skoro čitav kilometar da biste došli do mjesta s kojega ste krenuli. Dakle, stanje je dosta poboljšano. Također, ova nesreća se nije dogodila na tom putu. Dakle, poboljšanja svakako ima, ali ih očito mora biti još, imajući u vidu činjenicu da broj hodočasnika raste iz godine u godinu.

Milioni ljudi obavljaju hadž u Mekki i taj se broj povećava iz godine u godinu. Mislite li da bi se ovakva nesreće ponovo mogle dogoditi, odnosno da li bi se mogle spriječiti tragedije ukoliko bi vjernici u manjim grupama obavljali obrede hadža?

To je nešto što Saudijci ne mogu kontrolirati. Oni su čuvari Svete džamije, a Muslimani u cijelom svijetu osjećaju da moraju posjetiti ovo mjesto. Ono što Saudijci rade je da svake godine određuju kvotu posjetitelja, odnosno koliko koja zemlja može poslati hodočasnika, što znači da već postoji svojevrsno ograničenje u smislu broja vjernika. Ipak, imajući u vidu veliki broj Muslimana u svijetu, kvote ne mogu biti drastično smanjene. Ovo je bila tek još jedna tragična nesreća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.